Japan

Swipe

Ikebana

De kunst van het bloemschikken staat in Japan bekend als 'ikebana' of 'kado'. Het woord ikebana is afgeleid van 'ikeru' (tot leven brengen) en 'ibana' (bloem). De Japanse bloemschikkunst ontstond in een ver verleden, waarschijnlijk in de zesde eeuw, toen het met het zenboeddhisme overwaaide uit China. De natuur nam reeds lang een centrale plaats in de godsdienst in en dus namen de Japanners deze kunstvorm gemakkelijk over. In die tijd raakte het bloemschikken nauw verbonden met de theeceremonie, omdat men speciaal bloemen ging schikken om de sfeer tijdens het theedrinken te verhogen. In de eeuwen daarna ontstonden er verschillende stromingen; iedere school ontwikkelde namelijk haar eigen ideeën en stijlen.

Er zijn momenteel in Japan ongeveer twintig verschillende scholen. Een in Nederland bekende is de Sogetsu-school, die een moderne richting in de bloemschikkunst aanhangt. Net als bij andere kunstvormen kun je ook aan het bloemschikken de gevolgen van maatschappelijke veranderingen aflezen. Hoewel bij ikebana volgens eeuwenoude tradities een driedimensionale grondvorm en een asymmetrische opbouw hoort, is het altijd met de tijd meegegaan. Aanvankelijk mochten alleen monniken, shintopriesters en edelen zich bezighouden met de bloemschikkunst; zij maakten zogenaamde tempelschikkingen (rikka's), die gekenmerkt werden door hun asymmetrische opbouw, waaruit de relatie tussen hemel (een lange tak), mens (een middellange tak) en aarde (een korte tak) kon worden afgelezen. In de loop der tijd ontwikkelde ikebana zich echter tot een pure kunst, waarmee ook anderen dan priesters zich bezighielden.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 131.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Japan