Japan

Swipe

Kabuki

In de zeventiende eeuw had het gewone volk niet langer toegang tot het aan het hof opgevoerde Noh-toneel; daarom ging het op zoek naar alternatieve theatervormen. Een daarvan werd het populaire Kabuki-toneel. Het Kabuki combineert toneelspel, dans en shamisen-muziek met een prachtige aankleding van acteurs en decor. Het is een uitbundig mengsel van dans, kluchtig theater, erotische dubbelzinnigheden en muziek. De vrouwelijke rollen worden door mannen vertolkt. In de zeventiende eeuw begonnen veel Kabuki-voorstellingen namelijk hoerige aspecten te vertonen: mannen konden na afloop van de voorstelling de gunsten van de geisha-danseressen kopen, hetgeen de regering ertoe bracht alle vrouwen uit het Kabuki-toneel te verbannen. De mannelijke toneelspelers, meestal nog erg jong, lieten zich echter eveneens seksueel niet onbetuigd ten overstaan van het publiek. Het gevolg was dat van hogerhand de jongens werden vervangen door oudere mannen.

Bewegingen Kabuki-acteurs

De Kabuki-acteurs bewegen zich net als de Noh-acteurs voort zonder de hielen van de grond te lichten; men noemt dit de 'suriashi' manier van lopen of 'het slepende stappen'. Gevierde schrijvers voor het Kabuki-toneel uit het Edo-tijdperk zijn Chikamatsu en Nabboku; hun toneelstukken worden nog regelmatig opgevoerd. 

Een bezoek aan het Kabuki-theater

Een bezoek aan het Kabuki-theater is zeer de moeite waard. Het publiek geniet met volle teugen, moedigt de acteurs luidkeels aan maar loopt ook gerust midden onder de voorstelling het theater in en uit. Dit verschijnsel is geen wonder, want Kabuki-toneelstukken duren soms langer dan een halve dag en vaak worden er meerdere stukken achter elkaar gespeeld.

In de meeste Kabuki-theaters kunt u 'earphones' huren, waarmee u de teksten van acteurs in het Engels vertaald te horen krijgt. Probeer niet om het hele verhaal te volgen, maar concentreer u op de gebeurtenissen op het toneel.

Kabuki-toneel in het Nationale Theater in Tokyo

Een goed theater om het Kabuki-toneel te gaan zien, is het Nationale Theater in Tokyo. Dit theater ligt op een wandelafstand van ongeveer 6 minuten van het metrostation Nagatacho (metrolijn Yurakucho) en op een wandelafstand van ongeveer vier minuten van het metrostation Hanzoman (metrolijn Hanzoman).

10 prachtige bestemmingen in Japan