Japan

Swipe

Japan (1992 – heden)

De sekte Aum Shinrikyo

Aum Shinrikyo, wat ‘Absolute Waarheid’ betekend, is de voormalige naam van een Japanse sekte. Deze sekte verspreidde op 20 maart 1995 het zelfgemaakte zenuwgas Sarin in de metro van Tokio. Bij deze aanslag vielen 12 doden en circa 5000 gewonden. Het Aum Shinrikyo was gebaseerd op verschillende geloven, waaronder het boeddhisme, het hindoeïsme en het christendom, en stond onder leiding van Chizuo Matsumoto, beter bekend als Shoko Asahara. Shoko Asahara meende dat hij door terroristische aanvallen de wereld klaar kon stomen voor de Derde Wereldoorlog. Aan het eind van deze Derde Wereldoorlog zou de mensheid vernietigd worden, op Asahara en zijn volgelingen na. Hierdoor zou ‘de wereld gered worden’. De sekte Aum Shinrikyo had een zeer gesloten karakter en de leden van deze sekte moesten dan ook al het contact met de buitenwereld verbreken. Hierdoor werden de leden van Aum Shinrikyo volledig afhankelijk van elkaar en van Asahara. In het jaar 2000 kwam het geweld van Aum Shinrikyo tot een einde en ging deze sekte verder onder de naam Aleph. Op 27 februari 2004 veroordeelde de rechtbank Shoko Asahara ter dood voor het plegen van 27 moorden. Onder deze veroordelingen viel ook de aanslag met het zenuwgas Sarin in de metro van Tokio in 1995. Shoko Asahara ging in hoger beroep, maar dit mocht hem niet baten. Op 15 september 2006 werd hij opgehangen. Ondanks de dood van Shoko Asahara, leeft de sekte Aleph nog steeds in Japan voort. De sekte heeft echter nog maar een kleine groep aanhangers.

De tsunami van 11 maart 2011

Op 11 maart 2011 vond er een grote ramp plaats vlakbij de stad Sendai in Japan. Japan werd getroffen door een tsunami die het gevolg was van de meest krachtige aardbeving ooit gemeten in Japan. De aardbeving had een kracht van 9,0 op de Schaal van Richter. Onder meer de gemeente Minamisanriku en het stadje Kamaishi werden door de tsunami hevig beschadigd. In totaal hebben 15844 mensen de aardbeving en tsunami niet overleefd en waren er in 2012 nog 3451 vermisten. Deze aardbeving was zo zwaar, dat deze ook in Nederland werd geregistreerd. Vandaag de dag kampt Japan nog met de gevolgen van deze verschrikkelijke natuurramp. Vier belangrijke kerncentrales (Onagawa, Tokai, Fukushima I (Dai-ichi) en Fukushima II (Daini)) werden meteen na de aardbeving stilgelegd. Als gevolg hiervan viel in 4,4 miljoen huishoudens in Japan de stroom uit. Nikkei, de beurs van Tokio, daalde met 1,72%. De totale schade die in Japan werd aangericht schatte men op 240 miljard euro. De economie van Japan maakte dus een zeer zware tijd door als gevolg van deze natuurramp en raakte direct in een recessie. Japan probeerde de economie weer winstgevend te maken door grote investeringsprogramma’s en sanering van het bankwezen. Dit heeft helaas weinig resultaat gebracht, waardoor Japan in op dit moment een overheidsschuld heeft van bijna 200% van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Dit is de hoogste overheidsschuld ter wereld.

Huidige politieke situatie

Onder leiding van verschillende politieke leiders is de Liberaal Democratische Partij (LDP) van 1955 tot 2009 aan de macht geweest en vormde al die tijd de Japanse regering. De LDP kan omschreven worden als conservatief, nationalistisch, neoliberaal en pro-Amerikaans. Na het winnen van de verkiezingen in 2009, is de Democratische Partij van Japan (DPJ) tot op de dag van vandaag aan de macht. De DPJ is een liberale partij waarin Shinzo Abe in december 2012 Yoshihiko Noda opvolgde als minister-president van Japan. Hiermee is Shinzo Abe al de zevende premier in zes jaar. In 2006 was Abe ook al minister-president geweest, maar zijn beleid stuitte toentertijd op veel verzet, waardoor hij na een jaar al gedwongen werd om af te treden. Shinzo Abe wil onder meer een hardere koers varen tegen China, Japans traditionele rivaal.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Japan