Japan

Swipe

Japanse huizen

Het traditionele Japanse huis is gebouwd van hout en papier. Dit zijn ideale materialen die bestand zijn tegen de hitte en de hoge vochtigheidsgraad van de zomermaanden. De huizen zijn, zeker in westerse ogen, klein. Dit is echter een logisch gevolg van de zeer beperkte ruimte die er in Japan beschikbaar is voor woningbouw. Desondanks bezitten veel traditionele huizen een kleine maar zeer fraai aangelegde tuin. Veel huizen hebben een gering aantal kamers, meestal niet meer dan drie. Deze kamers zijn van elkaar gescheiden door papieren ramen en schuifdeuren. Op de grond liggen rechthoekige vloermatten (tatami) die zijn geweven van rijststro. De kamers zijn zeer eenvoudig ingericht en worden voor meerdere doeleinden gebruikt. In de grootste kamer wordt overdag geleefd en gegeten. In plaats van stoelen zijn er kussens waarmee u bij een laag tafeltje kunt gaan zitten. Als het in de winter koud is, dan kunt u uw benen onder de dekbedachtige zijkanten van het tafelkleed schuiven. Onder de lage tafel staat een elektrisch kacheltje dat uw lichaam op temperatuur houdt; centrale verwarming is in de traditionele huizen een onbekende verschijning. Als het tijd wordt om te gaan slapen, dan wordt er een ruime ingebouwde kast geopend. De tafel wordt terzijde geschoven, de zachte matrassen (futons) komen te voorschijn en worden op de vloermatten uitgespreid waarna de kamer gereed is om in te gaan slapen. Soms krijgt u van uw gastheer of gastvrouw een katoenen zomerkimono (yukata), die u 's avonds, maar ook tijdens het slapen, kunt gebruiken. Voor een goed gebruik behoort u de linkeromslag van de kimono over de rechteromslag te slaan, waarna u de riem vastmaakt. In de zomermaanden zult u 's avonds veel mensen op straat zien lopen die een kimono dragen. Zij trekken deze aan nadat zij een bad genomen hebben. (Zie voor de gang van zaken tijdens het baden de webpagina Baden in dit deel van de website) Indien u in een herberg of minshuku overnacht, dan ligt er op uw kamer vaak een katoenen kimono die u kunt gebruiken.

In Japanse huizen loopt niemand op schoenen: u loopt op sokken, of uw gastheer of gastvrouw biedt u speciale sloffen of slippers aan waar u binnenshuis gebruik van kunt maken. Voor een bezoek aan een toilet worden in veel gevallen weer andere slippers gebruikt. Deze staan bij de toegangsdeur van het toilet; u mag ze in geen geval buiten het toilet gebruiken. Op vloermatten draagt u helemaal geen slippers, maar loopt u op sokken. Ook in veel tempels en heiligdommen dient u op uw sokken te lopen; als u dus 's winters een tempel bezoekt, zorg er dan voor dat u dikke en warme sokken draagt. Koude voeten kunnen een bezoek aan een tempel bederven. Incidenteel worden buitenlanders bij Japanners thuis uitgenodigd. Neem dan een geschenk mee voor uw gastheer of gastvrouw; Japanners geven elkaar voor alles en nog wat geschenken en zij zullen een geschenk uit uw handen, hoe klein ook, ten zeerste waarderen. Wees niet verbaasd als het presentje niet direct wordt uitgepakt; meestal vindt men het onbeleefd om het in aanwezigheid van de gever uit te pakken. Souvenirs uit Nederland of België doen het altijd goed. De geschenken die Japanners geven, zijn vaak prachtig verpakt. Zij hechten namelijk veel belang aan de vorm, wat onder meer terug te vinden is in de vormgeving van artikelen, in de wijze waarop voedsel wordt bereid en opgediend en in de hoffelijkheid in het sociale verkeer. Vorm, schoonheid en het stil genieten van de natuur nemen een vooraanstaande plaats in het dagelijks leven in.

Hotel Limak Lara

De meest geschikte plek aan de Turkse Rivièra om helemaal 'zen' te worden is het prachtige Hotel Limak Lara. Dit volledig in...

v.a. 659.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Japan