Japan

Swipe

Kuuroorden

Spa of Onsen

Het baden in warmwaterbronnen werd tijdens het Heian-tijdperk (meer dan 1.000 jaar geleden) populair bij de heersende klasse. Tijdens de vijftiende en zestiende eeuw werden de warmwaterbronnen bezocht door gewonde samoerai krijgers; zij hadden de helende werking van het water ontdekt. Tijdens het redelijk vreedzame Tokugawa-tijdperk (1603- 1867) konden de hardwerkende boeren gebruik maken van de overal ontspringende warmwaterbronnen. Het bleek een goedkope en plezierige manier te zijn om lichaam en geest te ontspannen. Tegenwoordig is het baden in warmwaterbronnen zeer populair in alle lagen van de bevolking. Daarom zijn er rondom veel minerale warmwaterbronnen kuuroorden ontstaan. Deze kuuroorden (thermale badplaatsen) worden in Japan 'Onsen' of 'Spa' genoemd. U kunt hier baden in badhuizen of openluchtwarmwaterbronnen. Sommige badhuizen zijn openbaar en vragen entreegeld, andere kunnen alleen gebruikt worden door gasten van het bijbehorende hotel of de ryokan, waar u eventueel kunt intrekken. (Voor informatie over het ontstaan van warmwaterbronnen, zie Landschap)

Neem tijdens het baden het volgende in acht:

-, Vermijd zoveel mogelijk het baden direct voor of na het gebruiken van een maaltijd.

-, Laat uw lichaam langzaam in het water zakken en spring vervolgens niet te snel uit het bad.

-, Neem de tijd om van het ene bad naar het andere te gaan.

-, De gemiddelde temperatuur van het water is 38 tot 40°C. Het is verstandig om bij een dergelijke temperatuur niet langer dan 15 minuten in het water te blijven. Als het water warmer is, dan moet u minder tijd in het water doorbrengen. De eerste twee dagen kunt u een- a tweemaal baden. De daaropvolgende dagen kunt u twee- tot driemaal per dag een bad nemen.

-, Houd er rekening mee dat u na een bad van circa 15 minuten evenveel energie heeft verbruikt als na een hardloopwedstrijd (op volle snelheid) over 500 m. Zorg dus voor voldoende voeding en rust! -, Indien u last heeft van moeilijk bewegende gewrichten of stijve spieren, dan kunt u deze tijdens het baden licht masseren of langzaam bewegen.

-, Draag geen sieraden in warmwaterbronnen. Zwavelrijk bronwater beïnvloedt de kleur van vooral zilveren sieraden.

10 prachtige bestemmingen in Japan