Kenia

Swipe

Kenia

Kenia koos in het verleden, anders dan bijvoorbeeld buurland Tanzania, voor een sterke ontwikkeling van het toerisme. In de praktijk betekent dat een op toeristen ingesteld land waarin de toerist datgene krijgt waar hij voor komt: veel wild en veel folklore. Georganiseerde reizen brengen u in wildparken waarin de voorzieningen voor mens en dier uitstekend te noemen zijn. Dezelfde reizen brengen u in contact met de bevolking waar u als ‘gast’ voor te veel geld wat foto’s mag maken van mensen die ’s avonds snel hun speren in een hoek zetten, hun lendendoek inruilen voor een modern 3-delig grijs en zich in hun luxeauto huiswaarts spoeden om daar te genieten van een fastfoodmaaltijd gezeten voor hun breedbeeld-tv of luisteren naar hun hypermoderne stereo-installatie.

Als dat inderdaad het algemene beeld van Kenia zou zijn, zou ik snel voor de eer er over te schrijven bedankt hebben. Zeker, bovenstaande situaties bestaan en een beetje ingevoerde touroperator voert u langs dergelijke gelegenheden zonder dat u daar zelfs maar iets van merkt en wat niet weet wat niet deert nietwaar? Maar Kenia is meer, veel meer. Kenia is een fascinerend land waar mens en natuur zich dicht bij elkaar weten. Kenia is een land waar oude steden het koloniale verleden weerspiegelen, waar in nieuwe steden torenhoge kantoor- en flatgebouwen bewijzen dat het land geen achtergebleven gebied is, maar duidelijke keuzes heeft gemaakt. Kenia is een land waar de toerist gekoesterd wordt, ongeacht of deze komt voor de gebaande wegen of dat hij zich daarbuiten begeeft om kennis te maken met de oorspronkelijke bewoners, hun leefwijze, hun zeden en gewoonten.

Doorsneden door de evenaar, met Tanzania, Oeganda, Soedan, Ethiopië en Somalië als buurlanden, ligt Kenia, met veel platgetreden paden maar ook met veel ongerepte natuur en een schitterend kustgebied langs de Indische Oceaan, te wachten op bewonderaars.

Zonder afbreuk te doen aan de pracht van de omringende landen, kun je stellen dat Kenia hét Oost-Afrikaanse land is als het gaat om populariteit bij de vakantieganger die ruimte en natuur zoekt, bij de vakantieganger die op zoek is naar historie en cultuur, bij de vakantieganger die van eenvoud houdt en bij de vakantieganger die de luxe van thuis niet wil missen. Kenia is een schitterend land met een oppervlakte van ruim 582.000 km2 en een kustlijn van zo’n 500 km. Een ideaal land om in te reizen en om in te verblijven. Homeland van ‘de grote negen’ (buffel, olifant, leeuw, luipaard, jachtluipaard, neushoorn, zebra, giraffe en nijlpaard) en ál die miljoenen andere dieren, thuisbasis en doortrekland voor meer dan duizend verschillende vogelsoorten.

Mount Kenya, na Mount Kilimanjaro in Tanzania, Afrika’s hoogste berg, beklimmen om in de sneeuw te dollen of rondzwerven door uitgestrekte wildgebieden om het fascinerende wildleven van Kenia te ontdekken? Stappen in Nairobi of winkelen in Mombasa? Diepzeeduiken in Malindi of vissen op haaien langs de kust? Het roze van de kleine flamingo’s bewonderen langs de oevers van Lake Nakuru? Kennismaken met de Maasai of een van de vele andere volkeren? Peddelen op Lake Turkana of een onvergetelijke treinreis maken tussen Nairobi en Mombasa? Het kan allemaal in Kenia en nog veel meer.

Het is jammer dat enkele incidenten ertoe geleid hebben dat Kenia als ‘onveilig’ werd bestempeld. Zeker, er vallen dingen voor die in een westers land niet tot de mogelijkheden zouden behoren, doorgaans als uitvloeisel van een politieke situatie in een Afrikaans land, in vrijwel elk Afrikaans land. Touroperators en lokale overheden weten precies waar u zich wel en waar u zich niet moet begeven. Als u daarnaar luistert en verder de normale voorzichtigheid in acht neemt bent u in Kenia net zo veilig als op een zondagmorgen in Staphorst.

De website wil u begeleiden op uw tocht door het land, maar laat u ook kennismaken met de historie, met de flora en de fauna. Hij bevat vele praktische tips over reizen en gezondheid, geeft informatie over het leven van alledag en over het bezoek aan nationale parken en wildreservaten. Hij kan dienen als leidraad bij de voorbereiding voor een onvergetelijke reis, maar ook als informatiebron voor hen die méér willen weten over het land en de bevolking.

Veel plezier tijdens uw ontdekkingsreis in de voetsporen van Vasco da Gama, Livingstone en Speke, Burton en Stanley. ‘Safari njema!’, of zoals de Kenianen vaker zeggen: ‘Safari salama!’ een goeie reis toegewenst!

10 prachtige bestemmingen in Kenia