Kenia

Swipe

Sport

Kenianen zijn bezeten van sport en enkele sporten beoefenen ze op wereldtopniveau. Hierbij moet u vooral denken aan atletiek en dan vooral hard- en hordelopen op de middellange en lange afstand. Men zegt wel eens dat voor de bewoners van de hoogvlakten atletiek geen sport maar een manier van leven is. Elk jaar wordt in Mombasa een marathon georganiseerd waaraan inmiddels door duizenden lopers uit de gehele wereld wordt deelgenomen.

Voetbal is de populairste sport van het land is. Overal wordt gevoetbald al is de ‘bal’ niet altijd een bal. Maar goed, met een prop papier of een conservenblik gaat het ook.

Verder is boksen een populaire sport en enkele Kenianen behoren, voornamelijk in de lichtere categorieën, tot de wereldtop. Emigranten uit India maakten het hockey populair en ook in die sport blaast Kenia zijn partijtje mee.

Natuurlijk, niet te vergeten: de Safari Rally, een van de belangrijkste autorally’s ter wereld. In 1953 werd deze voor het eerst georganiseerd ter gelegenheid van de kroning van de Britse vorstin. Deze kreeg dan ook de titel ‘coronation rally’. Men heeft een aantal jaren geprobeerd om er een echte amateurgebeurtenis van te maken, maar al in 1957 kwam de rally op de internationale kalender te staan en kreeg ook een andere naam ‘East African Safari Rally’. Tot 1955 waren er startmogelijkheden in Nairobi, Morogoro (Tanzania) of Kampala (Oeganda). Daarna waren start en finish in Nairobi en geleidelijk aan is deze loodzware rally uitgegroeid tot een internationaal evenement van betekenis. Er zijn punten te winnen voor de wereldbeker. De rally wordt verreden rond Pasen, midden in een regenseizoen derhalve en voert langs, voor de gewone sterveling in die tijd, onbegaanbare wegen.

De bezoekers aan Kenia zijn over het algemeen meer passieve dan actieve sportbeoefenaars. Aan de kust zijn volop mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Zwemmen in de rivieren is een minder attractieve optie vanwege de aanwezigheid van krokodillen en nijlpaarden in veel wateren. In stilstaand water, bijvoorbeeld van Lake Victoria, kunt u niet zwemmen vanwege het gevaar van besmetting met bilharzia. Het zwemmen in gebieden met een stroomversnelling, een waterval of dergelijke, is een andere mogelijkheid al kunt u het beste vooraf even informeren of er ook nog andere ‘zwemmers’ van die mogelijkheid gebruikmaken. De betere hotels en lodges hebben een zwembad en als u daar niet logeert: dikwijls is het voor niet-gasten mogelijk om tegen betaling van het zwembad gebruik te maken.

Andere vormen van watersport zijn eveneens mogelijk, waarbij dan gedacht kan worden aan zeilen, roeien of kanoën. Hoewel, dat laatste... Het vergroot de verhalenbundel aanmerkelijk als u thuis kunt vertellen dat u in een uitgeholde boomstam gekanood hebt. Als u er vooraf maar rekening mee houdt dit te doen in gebieden waar geen krokodillen voorkomen. Als dat wel zo is dient u te overwegen om gebruik te maken van de diensten van een lokale peddelaar.

Hengelsporttrips worden aangeboden langs de kusten van de Indische Oceaan en Lake Victoria. De spectaculairste trips zijn de diepzeevistochten en de jacht op een echte haai in de Indische Oceaan terwijl u voor de vangst van een nijlbaars van enkele honderden ponden bent aangewezen op Lake Victoria.

Fietsen is leuk en sommige mensen willen er graag met de fiets op uittrekken. Nu is fietsen in Kenia anders dan fietsen langs de goedgeplaveide en van tal van aanwijzingen voorziene Europese fietspaden. Op de fiets bent u min of meer vogelvrij en het vraagt veel oplettendheid, zeker omdat u buiten de stad als blanke een onvervalste bezienswaardigheid bent zodra u op de fiets stapt. Bovendien laat de kwaliteit van het wegdek op vele wegen te wensen over en het materiaal dat u kunt huren is doorgaans van Chinese kwaliteit: degelijk, weinig comfortabel en zonder versnellingen. Laat u de moed niet ontnemen, met de fiets kunt u overal komen en er zijn tientallen fietsenmakers die het onmogelijke aan uw fiets repareren. Fietsverhuur vindt plaats in de grotere steden. Op enkele plaatsen worden fietssafari’s georganiseerd. De fietsen die men hierbij gebruikt zijn aangepast aan de Europese normen. Er wordt ongeveer vijf uur per dag gefietst en er is een ‘bezemwagen’ voor degenen die het onderweg tijdelijk of in het geheel niet meer zien zitten.

Golf is een sport die u op diverse plaatsen kunt beoefenen. Uit de koloniale tijd zijn nogal wat golfcourses overgebleven en sommige van de betere hotels, zéker als ze veel Amerikanen ontvangen, hebben een eigen 9- of 18-holes golfbaan. Ook tennissen is bij veel hotels wel mogelijk en, opnieuw bij de betere, kunt u zich in de gym uitleven. Als u gewend bent te joggen dan verdient het aanbeveling om dit in Kenia vanaf een lager niveau dan waaraan u gewend bent op te bouwen en wellicht moet u een ander tijdstip kiezen. Temperatuur en hoogte kunnen onverwachte invloeden hebben op een menselijk lichaam.

Ten slotte: bergwandelingen worden georganiseerd naar de toppen van Mt. Kenya en Mt. Elgon. Dit zijn meerdaagse tochten die bij de beschrijving van de gelijknamige nationale parken, uitgebreider beschreven worden. Ga nooit een sport beoefenen die, ook al is er maar lichte lichamelijke inspanning vereist, zonder grote hoeveelheden water mee te nemen.

10 prachtige bestemmingen in Kenia