Kenia

Swipe

Gezondheid

Hoewel in de grote steden de medische zorg op een behoorlijk peil staat, is het voorkomen van ziekten altijd nog de beste methode om aan de soms peperdure behandelingen te ontkomen en vooral om uw vakantie niet in het water te zien vallen. Een goede reisverzekering, inclusief gedekte kosten voor repatriëring, is echter noodzakelijk. Tropische ziekten komen op uitgebreide schaal voor in Kenia, een aantal ervan kunt u voorkomen of zelf bestrijden.

Er zijn goede ziekenhuizen in Nairobi, Malindi en Mombasa, de behandeling van ernstige aandoeningen kan echter een probleem vormen. Buiten de steden ontbreekt het vaak aan de benodigde apparatuur en medicijnen. Mocht u een min of meer ernstige ziekte of een hardnekkige kwaal oplopen probeer dan zo snel mogelijk te repatriëren.

Inentingen

Als u Kenia wilt bezoeken is een inenting tegen gele koorts verplicht, officieel echter alleen als u uit een land komt waar gele koorts heerst en u 1 jaar of ouder bent. De aanbevolen overige vaccinaties zijn tyfus, hepatitis-A (geelzucht) en DTP. Een malariakuur is zonder meer noodzakelijk. Als u er veel op de fiets op uit wilt trekken dan wordt bovendien een vaccinatie tegen hondsdolheid aanbevolen. Vraag de instantie die u inent om een cholerastempel in het vaccinatieboekje te plaatsen. Voorschriften kunnen wijzigen, raadpleeg daarom altijd een GGD of een travelclinic. Vergeet niet uw inentingsboekje bij uw handbagage te houden, bij aankomst in het land kan ernaar worden gevraagd, zeker als u uit een ander land dan België of Nederland inreist. Zie ook bij gezondheid in het deel Algemene informatie Kenia.

De GGD heeft adressen op vele plaatsen in het land, raadpleeg daavoor www.gezondopreis.nl.

Veel drinken is in de tropen ook noodzakelijk. Drink nooit water uit de kraan en gebruik geen waterijs. Voorzichtigheid is geboden met het drinken van koude dranken.

Zorg ervoor dat u, als u medicijnen gebruikt de Latijnse benaming ervan bij u heeft. Bij de meeste apothekers is het mogelijk om een ‘reisdocument voor geneesmiddelengebruikers’ te verkrijgen, waarin is aangegeven welke medicijnen u gebruikt.

Een bescheiden reisapotheek kan van pas komen. Denk o.a. aan antibiotica, een desinfecterend middel, keeltabletten, kleine verbandmiddelen, een middel tegen diarree en een zoutoplossing.

Ingewandsstoornissen

Door allerlei oorzaken kunt u last krijgen van ingewandsstoornissen. Als dit gepaard gaat met diarree kunt u met een stopmiddel volstaan, bijvoorbeeld Norit of Imodium. Het verdient aanbeveling dit in uw reisapotheek mee te nemen. Niet te snel gebruiken, soms is er sprake van ‘reizigersdiarree’. Dit is snel (meestal binnen 24 uur) over en u voorkomt verstopping.

De receptie van het hotel of uw reisbegeleider helpt u verder als u een arts nodig heeft. De medische voorzieningen in en rond de steden zijn behoorlijk tot goed, in het binnenland laten die nog te wensen over. Indien nodig kunt u, ook vanuit het binnenland, snel worden overgebracht naar een plaats waar adequate medische hulp voorhanden is.

10 prachtige bestemmingen in Kenia