Kenia

Swipe

Reisapotheek

Omdat u naar de tropen gaat kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u, al is het maar vanwege ander eten, te maken krijgt met ingewandsstoornissen. Een middel ter bestrijding van diarree, bijvoorbeeld Imodium, kunt u het beste uitsluitend gebruiken als u diarree op reis krijgt. Gebruik het echter met mate, het werkt zeer stoppend. Droge rijst, een biscuitje of een banaan kunnen eveneens helpen. Vasten is zinloos. Drink slappe thee of rijstewater. Om uitdroging tegen te gaan doet u er goed aan uw zout- en suikergehalte op peil te houden met een O.R.S., bijvoorbeeld Orisel of Frisomed, het drinken van cola is een goed alternatief.

Een insectenafweermiddel met DEET behoort vanzelfsprekend tot uw reisapotheek, evenals een middel waarmee u een insectenbeet kunt behandelen. Als u een nationaal park in Tanzania bezoekt is de kans groot dat u met de tseetseevlieg te maken krijgt. Een beet van dit insect kan lelijke (én pijnlijke) zwellingen veroorzaken. Een middel ter behandeling hiervan is zeer aan te bevelen. De tseetseevlieg is vrijwel immuun voor de gangbare insectensprays. Er zijn complete anti-insectenbetenpakketten in de handel, waarin onder andere een vacuümpompje waarmee u in een handomdraai muggen-, wespen-, teken- en zelfs slangengif verwijdert.

Denk aan een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor die u zowel tegen UV-A als UV-B straling beschermt en lippenbalsem met dezelfde eigenschappen. Een koortsremmend middel annex pijnstiller mag niet vergeten worden. Goede en directe verzorging van de geringste verwonding is noodzaak. Pleisters (vergeet het schaartje niet!) en een desinfecterend middel zijn dan ook onontbeerlijk. Steriel verpakte gaasjes, een druk- en rekverband, een splinterpincet, injectienaalden en operatiemesjes zijn aan te bevelen voor mensen die op stap gaan en de bewoonde wereld achter zich laten.

Denk in dit geval ook aan waterzuiveringstabletten. Voor degene die last heeft van wagenziekte is een middel daartegen aan te raden. Let erop dat sommige middelen behoorlijk suf kunnen maken. Ten slotte vormen zuiveringstabletten een prima aanvulling als u in gebieden komt waar geen (ontsmet) water voorhanden is.

10 prachtige bestemmingen in Kenia