Kenia

Swipe

Openbaar vervoer

De toestand van de wegen laat in delen van Kenia te wensen over. Ruwweg gesproken houden de verharde wegen noordelijk van de evenaar op, met uitzondering van de A1, die Kitale met de Soedanese grens verbindt. Ook de verharde wegen kennen hun beperkingen, honderden kilometers weg vragen om onderhoud.

Het openbaar vervoer is in Kenia behoorlijk geregeld. Ongeacht of u per vliegtuig, per trein, bus of taxi wilt gaan, het is mogelijk. Niet altijd met de frequentie die u thuis gewend bent en even vooraf informeren geeft u snel een duidelijk beeld van de mogelijkheden. De toestand van de wegen levert soms vertraging (en blauwe plekken) op, de vertrektijden worden over het algemeen behoorlijk nagekomen.

Vliegtuig

Vrijwel elke plaats van enige betekenis en ook de grotere nationale parken en wild-reservaten zijn per vliegtuig te bereiken.

Trein

Vanuit Nairobi en Mombasa vertrekken treinen in alle richtingen het land in. De belangrijkste spoorwegverbinding is die tussen Mombasa en Kisumu of Mbale (via Nairobi). Er zijn grensoverschrijdende treinen naar Moshi (Tanzania) en naar Soroti (Oeganda).

Boot

Op veel plaatsen langs de kust van de Indische Oceaan kunt u naar elders aan dezelfde kust gelegen plaatsen of naar de eilanden voor de kust. Vanuit Kisumu kunt u bestemmingen in Tanzania en Oeganda aan Lake Victoria bereiken.

Bus

Er zijn talrijke busverbindingen die worden uitgevoerd met touringcars en met minibussen (matatu’s, zie hierna). Vanuit elke plaats vertrekt openbaar vervoer per bus. Vooraf uw licht opsteken en eventueel bespreken is een aanrader of zelfs een must. Tussen Nairobi en Mombasa rijden luxebussen. Internationaal busverkeer vindt u tussen Nairobi en Arusha (Tanzania) en tussen Voi en Moshi (Tanzania).

Taxi

In en vanuit grote steden kunt u gebruikmaken van taxi’s. Vooraf prijsafspraken maken.

Matatu

Een matatu is een minibus voor het vervoer van 8 tot 12 personen. Ze zijn goedkoop, maar vooral onveilig. Dat komt omdat ze moeten concurreren met het openbaar vervoer. Ze worden afgeladen en een belading met het dubbele aantal passagiers van het toelaatbare is niet ongewoon. Aan de buitenkant hangen doorgaans ook nog eens drie tot vier personen. De chauffeurs rijden als bezetenen en de Keniaanse verkeersregels lijken niet voor hen van toepassing.

Met grote regelmaat worden ze door de politie aan de kant gezet. Bij de meeste verkeersongelukken waarbij doden te betreuren zijn, zijn matatu’s betrokken. Het loont de moeite om de opschriften (aan de achterzijde) te bestuderen die u vooral langs de kust aantreft: Wat te denken van: ‘Apologize disturbing you’ (‘sorry voor het ongemak’ bestemd voor zowel de passagiers als de medeweggebruikers), ‘lowflyer’ (‘laagvlieger’) of ‘with God’s help we arrive’ (‘met Gods hulp bereiken we onze bestemming’)? Het aantal opschriften met een religieuze achtergrond is overigens opvallend.

Openbaar vervoer

10 prachtige bestemmingen in Kenia