Kenia

Swipe

Bus

Men onderscheidt lange- en korteafstandsbusverbindingen. Op de langere afstanden, waarbij plaatsbespreken noodzakelijk is, wordt gebruikgemaakt van ‘luxe’ touringcars. Mensen die dachten op tijd te zijn als ze een uur voor vertrek naar het busstation zouden gaan om een kaartje te kopen, zijn vaak op de plaats van vertrek achtergebleven.

Verder zijn er de duurdere en inderdaad luxe expresbussen die Nairobi met Mombasa (en met Arusha in Tanzania) verbinden. Een plaats in deze expresbussen kan besproken worden bij vrijwel elk reisbureau of, inderdaad, bij het busstation. In sommige hotels, zeker in de duurdere klasse heeft men een balie voor klantenservice waar dit geregeld wordt. Als u wat dieper het land ingaat kunt u gebruikmaken van de Eldoret Express, een busmaatschappij die de grotere plaatsen in het westen met elkaar verbindt. Als u hiervan voor de eerste keer gebruikmaakt dan kan dit een angstige ervaring zijn, bedenk echter dat de chauffeurs de route op hun duimpje kennen.

De kortere afstanden worden overbrugd met gewone bussen, meestal nog oudere types dan de touringcars. In de steden brengen de spotgoedkope stadsbussen u overal waar u heen wilt. Het probleem is echter dat niemand precies schijnt te weten welke bus waar naar toe rijdt. Ze zitten overvol, zodat gebruikmaking van een taxi wellicht een redelijk alternatief is. Echt overvol zitten de matatu’s, ingericht voor het vervoer van acht tot twaalf personen, waar men met gemak het dubbele aantal personen in vervoert. En, kunt u er niet meer in, wellicht kunt u zich ergens aan de buitenkant vastklampen. Elders wordt uitgelegd dat gebruikmaken van een matatu een af te raden avontuur is.

Openbaar vervoer

10 prachtige bestemmingen in Kenia