Kenia

Swipe

El-Molo (Cushitisch)

Ooit was het El-Molovolk bijna uit Kenia verdwenen, minder dan 500 mensen bewoonden een tweetal eilandjes in Lake Turkana. Hun expansie noodzaakte hen de betrekkelijke bescherming die het wonen op een eiland nu eenmaal biedt, zich te vestigen op het vasteland want momenteel zijn er weer meer dan 4000 die zich in hoofdzaak bevinden aan de zuidoostelijke oevers van Lake Turkana waar ze leven van de visvangst. Hun dagelijkse voedsel bestaat ook uit vis, ze eten verse vis in het vangstseizoen en gedroogde vis als er geen vis gevangen wordt. Voor de afwisseling mogen ze ook wel schildpadden-, krokodillen- of nijlpaardenvlees eten, maar erg afwisselend is hun menu niet. Als er wild voorhanden is of gevogelte dan proberen zij dit, ongeacht de soort, te verschalken met hun pijl en boog en speren.

Momenteel verandert er veel in de levenswijze van de El-Molo. Hun vestigingsplaats is ontdekt door het toerisme en hoewel het zich nog maar mondjesmaat aanbiedt, het is genoeg om het volk te doen beseffen dat er een beter leven mogelijk is. De laatste jaren leggen zij zich dan ook meer en meer toe op landbouw en veeteelt. Ze trekken met kudden schapen, geiten runderen en dromedarissen er op uit, de visvangst krijgt meer en meer een commercieel tintje.

Een aantal van hen verdient een verhoudingsgewijs goedbelegde boterham in de toeristenindustrie. (Nog?) niet als toeroperator of beheerder van lodges, maar degenen die kans zagen dichter bij de toeristen te komen werken in hoofdzaak in de lodge die nabij Loiyangalani gelegen is. Ze doen er dienst als schoonmaakster, bouwvakker, onderhoudsman of... apenverjager om te voorkomen dat de alom in lodges aanwezige apen, de lunch of het diner eerder op hebben dan de toerist.

10 prachtige bestemmingen in Kenia