Kenia

Swipe

Ilchamus of Njemps (Nilotisch)

De traditionele manier van leven van de Ilchamus verandert in hoog tempo. Dat heeft alles te maken met hun vestigingsgebied aan de boorden van Lake Baringo en met het toerisme. Langs het schitterend gelegen meer schieten de toeristenverblijven als paddenstoelen uit de grond en beïnvloeden het dagelijkse leven van deze herders en vissers op een bijzondere manier. Men kan zich afvragen of dit door hen als negatief wordt ervaren, toerisme brengt welvaart, ook voor de Ilchamus. Of de snelheid waarmee hun omschakeling is gebeurd in de toekomst ook een positieve uitwerking zal hebben is nog zeer de vraag.

De Ilchamus zijn nauw verwant aan de Maasai, ze spreken dezelfde taal. Ook de verwantschap aan de Samburu is gemakkelijk vast te stellen. Hoewel velen van hen hun oorspronkelijke beroep niet meer uit kunnen oefenen, de oevers van Lake Baringo vormden hun belangrijkste weidegebied, is het nog zeer goed mogelijk om Ilchamus in hun oorspronkelijke leefwijze te ontmoeten. Nóg wel. Hun traditionele dansen vormen een belangrijke inspiratiebron en uitingsmethode voor alles wat ze ondernemen en bij elke gebeurtenis.

Of het nu gaat om geboorte, huwelijk, het afdwingen van regen of dat ze er met hun kudden op uittrekken, de Ilchamus heeft er zijn dans voor. U moet ook niet vreemd opkijken als u een eenzame herder plotseling in ‘the middle of nowhere’ een dans ziet uitvoeren. Een Ilchamus danst altijd. Tegenwoordig dienen ze ook om de toeristen te tonen hoe primitief de Ilchamus nog zijn. De commercie heeft dus haar invloed en dat zult u ook merken als u nietsvermoedend uw camera op hen richt.

10 prachtige bestemmingen in Kenia