Kenia

Swipe

Kalenjin of Nandi (Nilotisch)

De Kalenjin kregen hun naam in de jaren vijftig van de 20e eeuw, maar ze vormen een volk dat zich al voor het begin van onze jaartelling in Kenia vestigde. Letterlijk betekent de naam Kalenjin: ‘ik zal je vertellen’ en daarmee is veel gezegd over de geldingsdrang van het volk. De naam komt uit het Nandi, een taal of dialect dat door veel volkeren, zoals Kipsigis, Marakwet, Pokot en Tugen, op evenzovele manieren werd gesproken. In de uniformering hiervan hebben de Britten sterk de hand gehad, maar ze zijn er niet in geslaagd om een echte eenheid te smeden onder de Nandivolkeren. De zichtbare eenheid werd gevormd doordat de Nandivolkeren ook wel bekendstaan onder de naam ‘Moivolkeren’ zo genoemd naar de vroegere president Daniël arap Moi die uit hun midden kwam.

De Kalenjin leidden aanvankelijk een zwervend bestaan omdat het van oorsprong een herdersvolk is. Doordat ze rondtrokken ontdekten ze ook de vele vruchtbare gebieden van Kenia waar grote aantallen van hen zich als landbouwer vestigden. Anderen leven van de bijenteelt en op veel plaatsen in Kenia zult u langs de weg stalletjes aantreffen waar u honing kunt kopen. U kunt er tamelijk zeker van zijn dat u met Kalenjin van doen heeft. In de bosrijke gebieden leven de Kalenjin van de jacht, maar wat ze ook ondernemen, ze hebben één ding gemeen: hun voorliefde voor hun bier gebrouwen uit honing. Vergist u niet in de koppigheid ervan! De Kalenjin leven polygaam en vreemd genoeg kennen ze een soort burgerlijke stand. Deze wordt per familie bijgehouden. Verder is opmerkelijk dat de ‘medicijnmannen’ vrouwen zijn. Net als bij de Gusii worden bepaalde geneesmiddelen gemaakt uit gemalen schedel van een levend mens. Besnijdenis van zowel jongens als meisjes vormt een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van de Kalenjin.

Opgemerkt wordt nog dat de hierboven genoemde volkeren in het taalgebruik, ondanks het feit dat het de Britten niet lukte een eenheid te smeden, ‘Nandi’ genoemd worden.

10 prachtige bestemmingen in Kenia