Kenia

Swipe

Sabaot (Nilotisch)

Ook de Sabaot is een volk dat is samengesteld uit verschillende stammen: de Bok, Bongomek, Kony en Sebei. Ook dit volk is nauw verwant aan de Kalenjin. Ze kennen een lange en tragische geschiedenis en het heeft weinig gescheeld of het volk was uitgeroeid. Tijdens hun tocht op zoek naar een plek om te leven in de 17e eeuw, vestigden de Bok, de Bongomek en de Sebei zich in het westelijke deel van Rift Valley.

Dat bracht hen in conflict met de daar al aanwezige volkeren zoals de Pokot en de Karamojong die hen met veel geweld verder naar het westen dreven. Mannen werden omgebracht, vrouwen, kinderen en vee werden ontvoerd en in dienst gesteld van de genoemde volkeren. Slechts een klein deel van de bevolking wist aan het geweld te ontkomen en zocht aansluiting bij de op de hellingen van Mt. Elgon gevestigde Kony voor wie de vijanden geen gevaar vormden, ze waren heer en meester bij oorlogen in bergachtig terrein en de Pokot en Karamojong moesten de achtervolging opgeven.

Hun verwantschap met de Kalenjin blijkt vooral uit hun grote atletische vermogen en velen van hen sporten op wereldtopniveau. De ‘gewone man’ leeft van de landbouw waarin ze een opmerkelijke technische voorsprong hebben opgebouwd op vele omringende volkeren. Ze verbouwen niet alleen maïs, maar ook koffie, pyrethrum, suikerriet en cassave (een soort aardappel).

10 prachtige bestemmingen in Kenia