Kenia

Swipe

Samburu (Nilotisch)

Ze zijn nauw verwant aan de Maasai en ze spreken praktisch dezelfde taal. Waarschijnlijk zijn ze gelijk met de Maasai, van wie de herkomst ook niet geheel duidelijk is, naar Kenia gekomen en hebben zich daar pas afgesplitst. De groepen die zich ten noorden van Mt. Kenya vestigden werden bekend onder de naam Samburu, degenen die zuidelijker trokken ontwikkelden zich tot Maasai. Ze leven in hoofdzaak van de landbouw.

De Samburu verdelen hun leven in vijf delen, althans het mannelijke deel ervan. Nadat ze omstreeks hun 15e levensjaar volwassen zijn geworden, worden ze juniorkrijger. Na het verrichten van een aantal daden als junior krijgen ze de status van seniorkrijger. Nadat ze hun ‘krijgertijdperk’ (ze zijn dan ergens in hun derde decennium) achter zich gelaten hebben worden ze achtereenvolgens junior- en senioroudste. Pas als ze junioroudste geworden zijn trouwen ze. Slechts enkelen bereiken de status van senior, in welke hoedanigheid ze zeer invloedrijk worden op allerlei gebied. Meisjes worden slechts ingewijd als volwassene, tegelijkertijd met het moment waarop de jongens juniorkrijger worden.

Zowel jongens als meisjes worden besneden. Bij de meisjes is het opvallend dat dit niet gebeurt op het moment waarop ze worden ingewijd als volwassene, maar op de dag van hun huwelijk, doorgaans rond hun 16e levensjaar.

10 prachtige bestemmingen in Kenia