Kenia

Swipe

Winkelen en souvenirs

In alle grotere steden zijn gerenommeerde winkels te vinden waar alles te koop is waarop de toerist zijn zinnen gezet heeft. Toch koopt u veel leuke dingen op de markten (ook elke stad van enige omvang heeft een toeristenmarkt) en bij de straathandel of gewoon rechtstreeks van de makers als u een volk bezoekt dat zich toelegt op het maken van handwerk. Want dát kunnen ze in Kenia, voor vaak kleine bedragen koopt u fraaie zaken.

Sommige mensen vinden het vervelend om buiten de winkel iets te kopen, want dan ‘moeten ze afdingen’. Het ligt in de praktijk even anders: ga ook nooit een souvenirwinkel binnen zonder het vaste voornemen de winkel te verlaten met het artikel van uw keuze voor een lagere prijs dan ervoor gevraagd werd! Eerste levensbehoeften worden verkocht tegen vastgestelde prijzen. Alles wat u daarbuiten als toerist koopt betaalt u te duur. Laat dat uw uitgangspunt zijn. Wordt u begeleid door een gids dan zal deze na uw aankoop zijn provisie op gaan eisen. Laat dus uitkomen dat u alleen reist of, als u met een groep reist die een souvenirwinkel bezoekt, probeer later op eigen gelegenheid nog even terug te gaan.

In de winkels werkt het eenvoudig: als u iets aardigs ziet neemt u dat in uw handen, kijkt u naar de prijs, informeert u daar nog eens naar met een ongelovige blik in uw ogen, zet het vervolgens terug en verlaat het etablissement. Let eens op wat er dan gebeurt, in het minste geval krijgt u korting en zelfs daar kunt u over onderhandelen.

Bij de markt- en straathandel zijn de prijzen per definitie schandalig veel te hoog. Neem uzelf voor om op minder dan de helft van de vraagprijs uit te komen en als u het voor die prijs niet meekrijgt zit u écht te laag. Op markten in de grote steden of in de toeristengebieden komt het voor dat artikelen aangeschaft worden voor 10% van de vraagprijs. Later kan blijken dat zelfs die 10% nog aan de prijzige kant was. Wanneer u iets per se wilt hebben merkt de verkoper dat feilloos. In feite bent ú degene die uitmaakt wat iets kost of wat iets u waard is. Als de verkoper er niets aan kan verdienen, krijgt u het écht niet mee. Aan de andere kant: leven en laten leven!

Kralen

De Europeanen hebben ze er met grote hoeveelheden gebracht, u kunt ze nu weer terugkopen. Veel volkeren, waaronder de Maasai, maken van kralen de fraaiste dingen. Als u iets moois ziet, zélfs als het gedragen wordt, aarzel dan niet van uw belangstelling blijk te geven, doorgaans is het te koop.

Houtsnijwerk

De een houdt van mooi afgewerkt, voor de ander mag er best een kerfje zijn blijven zitten. Houtsnijwerk kunt u overal kopen, voor de meest uiteenlopende prijzen, in alle maten en als het er niet is dan maakt men het voor u (vooraf prijsafspraken maken). Of u iets kleins wilt of juist iets groots, het is er allemaal en echte grote stukken worden zelfs voor u verscheept. Er zijn vele houtsoorten waarmee gewerkt wordt. Mahonie- en ebbenhout zijn de meest gebruikte materialen.

Stoelen

U kunt stoelen kopen die een sieraad zullen zijn voor uw huis, verwacht echter geen zitting op vier poten, meestal bestaat een stoel uit twee in elkaar gewerkte, van fraai houtsnijwerk voorziene planken. Gemakkelijk te vervoeren dus. De stoel is echter niet alleen of zelfs niet in de eerste plaats een zitmeubel, het is vooral een statussymbool.

Muziekinstrumenten

Kalebas en kokosnoot zijn vaak de basismaterialen waarvan een instrument gemaakt is, vaak kunstig versierd met allerlei materialen of met erop geverfde motieven. Drums zijn te koop in alle klanken, vormen en maten, soms uitlopend op een punt zodat ze gemakkelijk op of in de grond geplaatst kunnen worden.

Maskers

Als er één artikel is dat met tradities te maken heeft dan is het een masker. Het is ongelooflijk hoeveel en in welke verscheidenheid maskers worden aangeboden. Vraag altijd naar de betekenis van een masker of bij welke gelegenheid het werd gebruikt.

Potten

Een beetje moeilijk te vervoeren, maar de pottenbakkerij kan bogen op een meer dan duizend jaar oude traditie. Het werk is fraai en de beschilderingen geven vaak informatie over het leven en tradities.

Kammen

Veel mensen beginnen kammen te verzamelen in Kenia. Alle mogelijke maten en vormen, met talrijke beschilderingen of ingelegd met been of schelp. Ze hebben één ding gemeen: in principe kunt u ze in het haar dragen maar het zijn in de eerste plaats siervoorwerpen die in het verleden duidelijk maakten hoe belangrijk iemand was.

Matten

Gemaakt van sisal of van baobabvezel, ze worden voor veel doeleinden gebruikt: als decoratie, om voedsel op te leggen en zelfs als vloerbedekking. Soms zijn ze beschilderd en kunt u ze ook als wandtapijt of, de kleinere maten, als tafelkleed of placemat gebruiken.

Kanga’s

Fraai beschilderde omslagdoeken van ongeveer 120 bij 145 centimeter, veelal afkomstig uit Tanzania, zijn zeker in de zuidelijke delen van Kenia en natuurlijk langs de gehele kust wel te vinden, hoewel ze, nét als batik, ook in de vele winkeltjes op de evenaar aangeboden worden. U kunt ze voor allerlei doeleinden gebruiken. Als bescherming tegen zon en stof doen ze uitstekend dienst, maar de meeste toeristen kopen een kanga omdat ze mooi zijn. Oorspronkelijk was de kanga beschilderd met parelhoenders, niet verwonderlijk, want het woord kanga is Swahili voor parelhoender. Ze zijn doorgaans voorzien van een Swahilispreuk en u moet vooral niet vergeten naar de betekenis ervan te vragen, u kunt op die manier een zeer persoonlijke kanga kopen. Overigens, vaak weten leveranciers niet wat het opschrift betekent, vraag naar de betekenis op meerdere kanga’s. Als de verkoper het antwoord schuldig blijft heeft u fabrieksspul te pakken (wat ook heel fraai kan zijn). Originele kanga’s koopt u, als u geluk heeft, van de maker op een lokale markt. Er zijn kleine kanga’s voor baby’s en kleuters, de mannelijke vorm van kanga wordt kikoi genoemd en wordt vanaf het middel over de benen gedragen.

Batik

Op veel plaatsen in het land is batik te koop, zowel als kleding als in de vorm van lakens en kussenslopen, omslagdoeken of wanddecoratie. Veel batikwerk is voorzien van taferelen, soms heeft het geen enkel patroon. De kleuren zijn vaak zeer mooi en er zijn ware kunstenaars in het mengen ervan. Op veel plaatsen kunt u kleding van batik laten vervaardigen.

Antiek

Als u er geen verstand van heeft: niet kopen (tenzij u het mooi vindt natuurlijk). Om enige duidelijkheid te krijgen omtrent de leeftijd van het voorwerp vraagt u naar de leeftijd en de herkomst. Betwist de ouderdom aan de hand van een onbenullige kerf of inkeping, taxeer het voorwerp op gewicht, zodat men er van overtuigd raakt dat u weet waar het om gaat.

Edelstenen

In Kenia zijn tal van edelstenen en halfedelstenen te koop, zoals saffier, aquamarijn, granaat en malachiet. Als u iets in deze sfeer wilt aanschaffen dan kunt u dat het beste bij een erkende vakhandelaar doen. Ook op de markt kunt u edelstenen kopen. Ze zijn daar een stuk voordeliger, maar u moet er wél verstand van hebben.

Speelgoed en gebruiksvoorwerpen

Op de markten zult u bijzonder speelgoed ontdekken. Auto’s gemaakt van bierblikjes of kokosnoten, damspellen gemaakt van kroonkurken of speelballen gemaakt van gevlochten ijzerdraad. Mensen nemen ook gebruiksvoorwerpen mee als souvenir, waarbij vooral lepels zeer in trek zijn. Ze zijn er in twee soorten, gemaakt van hout of van een metaal dat op aluminium lijkt. Dat is echter blik van gesmolten conserven- en bierblikjes.

Kruiden en specerijen

In Kenia zijn tal van specerijen te koop. Op de markt kunt u tegen een spotprijsje de meest uiteenlopende en voor de toerist bijna exclusieve kruiden kopen. Als u een liefhebber bent van exotisch eten, schaf uzelf dan een Keniaans kookboek aan en kijk eens wat de inlanders allemaal met kruiden en specerijen doen.

10 prachtige bestemmingen in Kenia