Kroatië

Swipe

Eten en drinken

De keuken van Kroatië

Weinig toeristen zullen Kroatië in de eerste plaats bezoeken in verband met de keuken. In elk hotel vindt u de normale Europese keuken en de kwaliteit is doorgaans afhankelijk van de kok. In de steden en rond de toeristengebieden vindt u pizzeria's, gewone en fastfoodrestaurants, pubs en wijnkelders. Op veel plaatsen zijn ook de meer traditionele koffiehuizen te vinden waar u, behalve koffie, een keur aan zoetigheden voor bíj de koffie vindt.

Kroaten houden van zoet en dat zult u merken. Al kent Kroatië dan geen haute cuisine, de traditionele gerechten moet u beslist proberen. Gegarandeerd dat u er spijt van krijgt dat niet eerder gedaan te hebben. Te denken valt aan de Dalmatische gerookte ham, op de kaart aangegeven als pršut (als tussendoortje ook vaak geserveerd met een of meerdere lokale kaassoorten, olijven en vruchten), de salami met paprika (kulen), kalkoen met mie of macaroni (mlinci) en misschien wel de bekendste van alle gerechten brodet en pašticada, een voortreffelijke visschotel.

Naast dit alles zijn de gezouten pilchards (een klein soort haring), paddenstoelen, de schapenkaas en de sterke Slavische sauzen het proeven meer dan waard. Wijnen kunnen ze in Kroatië wel degelijk maken én van een voortreffelijke kwaliteit. De tradities en de recepten in de wijnbouw zijn eeuwenoud. Aan de kust vindt u de rode wijnen, zoals Teran, Merlot, Kabernet, Opolo, Plavac en Postup en van de witte wijnen moet u zeker de Kujundžuša, Malvazija, Muškat, Pinot en Pošip proberen. Wat meer landinwaarts zijn Burgundac, Graševina, Rizling en Traminac aanraders. Traditionele sterke dranken zijn Lozovača, Šljivovica en Travarica.

Kroaten besluiten hun maaltijd graag met Maraschino of Prošek. Ongetwijfeld heeft u een aantal namen herkend omdat ze ook elders onder gelijksoortige namen worden gemaakt. Bedenk dat de manier van maken en het klimaat waarin de wijn rijpt, belangrijker ingrediënten zijn dan de naam.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië