Kroatië

Swipe

Geografie

Kroatië ligt aan de Adriatische Zee met Italië in het westen, Oostenrijk en Hongarije in het noorden. Ingeklemd tussen de noordelijke provincies en de Adriatische kuststrook ligt Bosnië-Herzegovina, als het ware vastgehouden tussen vinger en duim die Noord- en Zuid-Kroatië om dat land vormen. De Adriatische Zee ontleent haar naam aan de vroegere havenstad Adria in Italië. Door landaanwas ligt deze stad thans bijna 40 kilometer uit de kust.

De bijna 4,5 miljoen inwoners hebben een landoppervlakte tot hun beschikking van 56.691 km2. Daarmee is het ongeveer even groot als België en Nederland tezamen. Daar komen nog eens 31.067 km2 territoriale wateren bij. De kust kan gerust spectaculair genoemd worden. Als de kust op één lijn gelegd zou worden, vormt die een lengte van 5.835 kilometer, een afstand van Amsterdam tot Centraal-Afrika. De vele eilanden (die alleen al verantwoordelijk zijn voor ruim 4.000 kilometer kustlijn) zorgen ervoor dat de kust van het vasteland behoorlijk beschermd wordt. Voor de kust liggen niet minder dan 1.187 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Krk (door een brug met het vasteland verbonden) en Cres. Vele veerdiensten zorgen voor een prima bereikbaarheid van de eilanden.

Naar het oosten toe wordt het land vlakker, al blijft het overal heuvelachtig. De hoogste berg ligt in de provincie Split, noordelijk van Split en Šibenik. De Dinara steekt 1.849 meter boven het zeeniveau uit. Er zijn wel degelijk wintersportmogelijkheden in Kroatië. In het centrale berggebied, in de omgeving van Zagreb en noordelijk van Rijeka zijn kabelbanen die de wintersporters naar een hoogte van 1.500 à 1.600 meter brengen. In de winter worden tientallen loipes uitgezet voor de langlaufers.

Niet alleen de Adriatische kust maakt Kroatië graag bezocht door mensen die van water houden. De vele meren en rivieren zorgen ervoor dat het land een favoriet gebied is voor onder andere hengelsportliefhebbers en wildwatervaarders. De Plitvice meren zullen ongetwijfeld de bekendste zijn, maar ze zijn betrekkelijk klein in vergelijking tot bijvoorbeeld het visrijke Vranameer ten zuidwesten van Zadar. De oppervlakte hiervan is ruim 30 km2 en het leent zich bij uitstek voor allerlei water(sport)activiteiten. Het is een geliefd oord voor watersportliefhebbers, temeer daar het nauwelijks dieper is dan 2 meter. Dat geldt allerminst voor het Perucko meer. Hier wordt echt duidelijk dat Kroatië een waterland is. In het meer bevinden zich geweldige stuwdammen die het water uit de rivier Cetina beletten uit te stromen zonder elektriciteit achtergelaten te hebben. Het stuwmeer heeft een oppervlakte van ruim 13 km2 en het bevindt zich -tussen Split en Knin. Er is nóg een Vranameer. Dat bevindt zich op het eiland Cres en het ligt, nét als het Crveno- en Modromeer ver onder de zeespiegel.

Veel grotere en kleinere rivieren vindt u in het noorden van het land. De meest bekende zal ongetwijfeld de Drava (Drau) zijn, een zijrivier van de Dunav (Donau), die over een lengte van meer dan 100 kilometer de grens met Hongarije vormt. Ook de Sava is een zijrivier van de Dunav. Deze ontspringt in Slovenië en vormt een belangrijk gedeelte van de grens met Bosnië-Herzegovina. Bij Sisak voegt zich het water van de Kupa daarbij, een rivier die in de bergen bij Karlovac ontspringt en zeer in trek is bij wildwatersporters.

Door de soms grote hoogteverschillen zijn vele rivieren in dit gebied niet voor 'normaal' verkeer bevaarbaar. De enige uitzondering aan de Dalmatische kust is de Neretva, die in het smalle deel van zuidelijk Kroatië de plaatsen Metkovic en Ploce met elkaar verbindt alvorens in de Adriatische Zee voor het eiland Korcula uit te monden. In hetzelfde deel van het land vindt u overigens tientallen kleinere rivieren die het water uit de bergen naar een van de vele meren tussen het kustgebied en de grens met Bosnië-Herzegovina voeren. De eerdergenoemde rivieren in noordelijk en oostelijk Kroatië kennen op sommige plaatsen intensief verkeer en zijn van groot economisch belang.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië