Kroatië

Swipe

De komst van Kroaten

Na de val van het Romeinse rijk kwam het gehele gebied bij Byzantium, in feite een voortzetting van het Romeinse rijk, maar met een volledig andere cultuur. Het christendom werd staatsgodsdienst en Grieks en Latijn werden als officiële talen ingevoerd. In 395 werd het voormalige Romeinse rijk gesplitst in een oostelijk en een westelijk deel. Het oostelijke deel kwam onder het gezag van de Grieks-orthodoxe kerk met Grieks als belangrijkste taal, het westelijke deel (waarin het huidige Kroatië) bleef onder de invloedssfeer van het rooms-katholicisme, met Latijn als hoofdtaal. Tijdens de grote volksverhuizing vestigden zich mensen uit vele delen van Europa in het gebied: Hunnen, Goten, Slaven, Avaren en, omstreeks 600, Kroaten. Sommigen waren op zoek naar een betere vestigingsplaats, anderen, zoals de Avaren, waren op rooftocht.

Het was Karel de Grote die, zij het met geweld, enige rust in het gebied bracht. In 852 werd de naam Kroatië voor het eerst in een officieel document van de hand van hertog Trpimir genoemd. In 879 kreeg de belangrijkste man in het gebied, Branimir, van paus Johannes VIII toestemming om een onafhankelijk Kroatië te stichten, wat resulteerde in de kroning van de eerste Kroatische koning: Tomislav. Dat gebeurde nadat hij met succes de Byzantijnse overheersers uit het gebied had verjaagd en Noord- en Zuid-Kroatië verenigde. Daartoe werden Pannonië in het noorden en Dalmatië in het zuiden weer samengevoegd.

Omstreeks het jaar 1000 begon de expansiedrift van Venetië in Kroatië merkbaar te worden. De eilanden voor de kust en sommige delen van het kustgebied werden door de Venetianen veroverd. Het verenigd Kroatisch koninkrijk viel weer uiteen in 1102, na de dood van koning Petar Svačić. Dit was overigens een uit Hongarije afkomstige vorst. Na de dood van koning Zvonimir in 1089 maakten de Hongaren aanspraak op het land en bestegen met geweld de Kroatische troon. Ze zouden er tot 1526 de macht in handen houden.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië