Kroatië

Swipe

Routes

Er zijn diverse mogelijkheden om naar Kroatië te reizen. In afstand ontlopen ze elkaar nauwelijks. Ongeacht of u vanuit België of Nederland komt, tot aan Zagreb moet u op ongeveer 1.450 kilometer rekenen. Vanuit België ligt het een beetje voor de hand dat u via Aken en Keulen naar het zuiden reist, of via Kaiserslautern en Mannheim. Vanuit Nederland zakt u via Keulen of Koblenz naar het zuiden af.

Een leuk alternatief wordt gevormd door via het Ruhrgebied naar Kassel te rijden en vervolgens naar het zuiden richting Würzburg. De verdere route wordt bepaald door de manier waarop u door Oostenrijk wilt rijden. Dat kan via Salzburg en Klagenfurt, vooral voor Istrië aan te bevelen, of via Linz en Graz naar oostelijker gebieden. In het eerste geval moet u om München heen naar de grensovergang Piding (Salzburg). In het tweede geval gaat u via Nürnberg en Regensburg en passeert u bij Passau de grens met Oostenrijk. In beide gevallen heeft u te maken met tolwegen. Hier komt nog de prijs voor het Oostenrijkse tolvignet bij.

Aan de grenzen van Slovenië kan het druk zijn, de afhandeling traag. De tolwegen in Slovenië kunnen worden betaald met euro’s. U krijgt Sloveens geld terug. 

Per eigen auto reizen betekent doorgaans dat u moet overnachten. De Duits-Oostenrijkse grens is daarbij een goed uitgangspunt. Niet zozeer vanwege het aantal kilometers, veeleer vanwege de reistijd. Door Oostenrijk en Slovenië rijden vraagt bijna net zoveel tijd als het traject van huis naar de Oostenrijks-Duitse grens. Op beide genoemde routes zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden. Na Salzburg bieden Hallein en Bischofshofen enkele plaatsen. Voorbij Passau ligt het wat moeilijker. Schärding en Suben zijn hier de aangewezen plaatsen. Over de Oostenrijkse grens via autobahn 3, de eerste afslag, dus niet de afslag Schärding in Duitsland.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië