Kroatië

Swipe

Nationale parken

De nationale parken zijn alle van bijzondere betekenis. Ze zijn van culturele, wetenschappelijke, opvoedkundige, toeristische en recreatieve waarde, in een aantal gevallen worden de doelstellingen gecombineerd. Kroatië heeft 8 nationale parken (hierna in alfabetische volgorde), 11 natuurparken en tal van natuurgebieden.

 

Van alle nationale parken worden, bij de toelichting erop in de betreffende provincie, de internetadressen vermeld. Veel sites zijn gesteld in het Kroatisch, maar met een druk op de Engelse vlag of op de letters EN krijgt u direct de Engelse vertaling voorgeschoteld. In een enkel geval lukt dit niet, maar dan vindt u er contactadressen (kontakt(i)). Niet alle sites zijn volledig bijgewerkt. Raadpleeg bij twijfel de regionale toeristenorganisatie waarvan het adres vermeld is bij de aanvang van het hoofdstuk.

Brijuni is een eilandengroep bestaande uit veertien eilanden. Ze liggen voor de westelijke kust van Istrië. Enkele van de eilanden waren al in de prehistorie bewoond en de vegetatie is er overweldigend.

Kornati is eveneens een eilandengroep gelegen in het centrale deel van Kroatië, voor de kust tussen (globaal) Šibenik en Zadar. De Kornaten vormen een archipel bestaande uit 140 bewoonde en onbewoonde eilanden.  

Krka is een van de grotere nationale parken, bestaande uit bergen, bossen en meren. Het is een gebied met tientallen grotere en kleinere watervallen. Het ligt landinwaarts tussen Šibenik en Knin. De gelijknamige rivier stroomt bij Šibenik in zee. 

Mljet ligt in het westelijke gedeelte van het gelijknamige eiland. Het gebied is het dichtstbebost in het Zuid-Adriatische gebied. Men beweert dat Odysseus hier werd vastgehouden door de nimf Calypso. 

Plitvice meren vormen zonder twijfel het bekendste nationale park, door UNESCO beschermd sinds 1979. Tientallen watervallen verbinden de zestien meren met elkaar, men heeft het park voor de voetganger zeer toegankelijk gemaakt. Het park ligt aan de grote weg die Zadar met Karlovac verbindt.

Paklenica is noordelijk van Zadar gelegen, in de nabijheid van Starigrad. Het is een bergachtig gebied met diepe kloven en steile rotswanden. Het hoogste punt wordt gevormd door de berg Vaganski die met enige inspanning te beklimmen is. 

Risnjak is een wondermooi karstgebied. Het ligt ruim 30 kilometer noordelijk van Rijeka en is voor de bezoekers van Istrië en Kvarner een gemakkelijk te bereiken doel. Flora en fauna zijn buitengewoon uitbundig. Het hoog(s)tepunt wordt echter gevormd door een wandeling naar de top van de gelijknamige berg, 1528 meter hoog, die u voert door tal van vegetatiezones.

Sjeverni Velebit (noordelijk Velebit) Nationaal Park is een deel van het bekende nationale park Paklenica, wat weer onderdeel uitmaakt van het natuurpark Velebit. Met name vanwege de totaal andere landschappen is dit deel aangewezen als apart nationaal park. Wat natuurschoon betreft is dit zonder twijfel het mooiste en meest waardevolle deel van het Velebitgebergte. Een klein gedeelte is niet toegankelijk vanwege het feit dat het wetenschappelijk onderzocht wordt. Ook voor speleologen biedt het vele uitdagingen, zonder gids is een onderzoek echter sterk af te raden. 

 

10 prachtige bestemmingen in Kroatië