Kroatië

Swipe

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer per trein in Kroatië is nog niet zo geweldig geregeld, maar redelijk betrouwbaar als het om tijdschema's gaat. U kunt alle grotere plaatsen, met uitzondering van Dubrovnik per trein bereiken. Wilt u per trein zuidelijker reizen dan Split dan kan dat uitsluitend via Bosnië-Herzegovina en dan nog slechts tot aan Ploče. Ook in Kroatië maakt men onderscheid tussen snel- en boemeltreinen. Inlichtingen over dienstregelingen kunt u krijgen op elk station. De officiële site van de Kroatische spoorwegen bereikt u via www.hzpp.hr of via tel. +385 1 3782 583.

Met de binnenlandse busverbindingen kunt u letterlijk overal komen, al is het moeilijk om afspraken te maken over uw tijdstip van aankomst. Het netwerk is uitgebreid, het gebruikte materiaal van een behoorlijke kwaliteit, al zult u het onderscheid van kwaliteit van de bus die een verbinding onderhoudt tussen bijvoorbeeld Zagreb en Osijek en een bus die wat kleinere dorpen met elkaar verbindt, goed kunnen merken. Informatie en dienstregelingen vindt u eenvoudig via de Nederlandse website: www.buscroatia.com.

Wij zijn er niet aan gewend, in Kroatië is het heel gewoon om de afstand tussen plaatsen die aan de kust gelegen zijn te overbruggen door gebruik te maken van de vele veerdienstverbindingen die het land kent. Als u naar een eiland moet is daar nauwelijks aan te ontkomen, maar als u van bijvoorbeeld Rijeka naar Split wilt, dan is zo'n boottocht een uiterst ontspannende aangelegenheid. Inlichtingen over de veerdiensten kunt u krijgen via de site van Jadrolinija, Riva 16, 51 000 Rijeka, tel.+385 51 666 111.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië