Kroatië

Swipe

Toerisme

Kroatië mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. Kroatië 'mag' weer. Lange tijd hield 'de politiek' het bezoek aan het land kunstmatig laag. De politieke toestand was natuurlijk al vele jaren weer stabiel, met uitzondering van het noordoostelijke gedeelte, maar niet iedereen was even blij met de machthebbers van het land en nog minder met hun verleden.

Het zal nog jaren duren voordat Kroatië zich in hetzelfde bezoekersaantal mag verheugen als in de dagen van weleer, áls dat er nog van komt. Veel mensen bezochten Joegoslavië, wat overigens nauwelijks meer te vergelijken is met de huidige (voormalige provincie) Kroatië, mede vanwege de lage prijzen. Wie vandaag de dag op een goedkope vakantie uit is heeft in Kroatië niets te zoeken.

De laatste jaren neemt het toerisme, na een teruggang in de jaren 2008 en later, weer met sprongen toe. In 2015 groeide het toerisme in Kroatië met 6,9% ten opzichte van 2014. Er werden ongeveer 80 miljoen overnachtingen geregistreerd. Vooral de Adriatische kust was zeer in trek, waarbij Dalmatië de grootste groei voor zijn rekening nam, gevolgd door Istrië en Kvarner. De groei in het binnenland was eveneens spectaculair. Het toerisme nam toe met bijna 14% ten opzichte van 2014.

Uit Duitsland en Slovenië kwamen de meeste toeristen: uit elk land 31%. Nederland kwam in 2015, nét als België niet meer voor op de lijst van top tien bezoekende buitenlanders. Het aandeel van Kroatië zelf, het binnenlandse toerisme, bedroeg slechts 11%.

Het land is op toeristen van elk slag ingesteld en heeft dan ook een grote hoeveelheid hotels in alle prijsklassen, er zijn toeristencomplexen met alle denkbare soorten vermaak, u vindt gemakkelijk een kamer (sobe), een pension (pansion) of een appartement (apartman), u hoeft nooit lang te zoeken naar een ligplaats voor uw schip en er zijn honderden campings, de meeste inmiddels voorzien van camperplaatsen. Daar waar veel toeristen bij elkaar zijn organiseert men van alles om de toerist in de buurt te houden. Aan veel hotels is een nachtclub verbonden en in de meeste toeristencentra zijn de discotheken tot in de kleine uurtjes geopend.

Voor het gemak worden de verschillende vormen van toerisme bij hun naam genoemd. Zo kent men niet alleen naturistisch-, gezondheids-, water- en conferentietoerisme, maar ook jeugd-, jacht-, winter- en sporttoerisme.

Als u er alles over wilt weten kunt u zich wenden tot het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Amsterdam.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië