Kroatië

Swipe

Ecotoerisme

De overheid van Kroatië besteedt grote zorg aan het ecosysteem van het land. Dat is een geweldige opgave, want alleen de wateren al zijn ongekend in omvang. Er wordt op grote schaal en permanent gecontroleerd en er zijn wereldwijd al meer dan 800 stranden die het predikaat 'absoluut veilig' hebben gekregen. De plaatselijke overheden doen er alles aan om dat, in samenwerking met de bevolking én met de toeristen, zo te houden. Op sommige plaatsen (o.a. in Poreč) zijn complete projecten opgezet om de omgeving, in samenwerking met de toeristen, schoon en gezond te houden.

In 1997 startte men het zg. 'Blauwe vlag'-project dat voorziet in het schoonhouden van de zee en de kusten van het land. De eerste resultaten werden in 2000 bekend. Plaatsen en havens die aan de strenge eisen voldeden kregen, inderdaad, een blauwe vlag. Kroatië telt 99 stranden en 20 havens die werden onderscheiden met de blauwe vlag. Daarmee behoort het land tot de blue-flag top tien van Europese landen. Regelmatig wordt de toestand gecontroleerd en u kunt links boven aan de vlag het jaartal zien waarin de vlag (voor het laatst) werd uitgereikt. Wilt u hier meer over weten, surf dan (hoe toepasselijk!) naar een van de vele sites die zich speciaal op de kusten richten (Engels: blue flag beaches).

Het 'Groene sleutel' project moet de campings, hotels en andere toeristische verblijven schoner en hygiënischer maken.

Verder zijn er diverse dagen in het jaar aangewezen waarop bepaalde onderwerpen aandacht krijgen. Zo is er een dag voor schoon water, een dag van de planeet aarde, er is een dag van de dolfijnen, een dag van de zon, een wereldnatuurbeschermingsdag en er is een dag van de meteorologie. Het 'rode boekje' van Kroatië geeft informatie over alle bedreigde dier- en plantensoorten van het land.

Diverse websites (Engels: ecotourism Croatia) bieden tal van mogelijkheden, maar u kunt zich ook wenden tot het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Amsterdam.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië