Kroatië

Swipe

Nieuwe vormen van toerisme

In de belangrijke toeristengebieden doen geleidelijk aan ook andere vakantievormen hun intrede. Met name de vakanties op het platteland en de huur van luxere woningen verheugen zich in een snel stijgende belangstelling.

Vakantie op het platteland

Anders dan in veel andere landen is een vakantie op het platteland niet altijd een vakantie op de boerderij. In de meeste gevallen verhuren agrariërs een bij hun woning staande vakantiewoning zonder dat de huurder direct betrokken is bij het leven op de boerderij.

Trouwens, die 'agrariër' is vaak een wijnbouwer, een particulier of een restauranthouder in of bij wiens woning onderdak aangeboden wordt. Soms wordt alleen een kamer of huis verhuurd, soms is het ontbijt inbegrepen en in een aantal gevallen kan er zelfs op half- of volpension gerekend worden. De bedoeling van de vakantie op het platteland is om de toerist die zich daarvoor interesseert onder te brengen in een rustige omgeving maar toch in de buurt van de toeristische trekpleisters. Meer rust voor een lagere prijs. Dat Istrië hierbij het voortouw genomen heeft zal niemand verbazen.

Huur van luxe woningen

Het is niet al te moeilijk om in Kroatië een woning of een deel ervan te huren. De eisen die de vakantieganger stelt worden echter steeds zwaarder, waarbij de hang naar luxe toeneemt. Het is dan ook begrijpelijk dat daarop door de markt ingespeeld wordt. In gebieden die toch al niet bekend staan vanwege hun lage prijzen, verschijnen steeds meer aanbiedingen op het gebied van luxe onderkomens.

Villa's of delen ervan zijn ingericht als luxe vakantieverblijven. De vaak schitterende ligging van de woningen maakt een verblijf aldaar extra aantrekkelijk. Dat daarvoor een hogere prijs betaald moet worden dan voor een woning op het platteland vormt doorgaans geen belemmering. Het (nog) geringe aanbod en de grote vraag zijn er de oorzaak van dat er al snel 'bezet' op de woningen staat. Vroeg boeken is derhalve noodzakelijk.

De thans in verhuur zijnde woningen (let vooral niet op het uiterlijk!) bevinden zich vooral in de buurt van Opatija, voornamelijk in de dorpen waar vroeger de Europese adel en welgestelden een buiten lieten bouwen en waar dus veel oude villa's staan zoals in Ičići en Lovran, zo'n vijf tot tien kilometer buiten de mondaine vakantieplaats.

Diverse websites (Engels: rural tourism Croatia of luxery villas Croatia) bieden tal van mogelijkheden, maar u kunt zich ook wenden tot het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Amsterdam.

 

10 prachtige bestemmingen in Kroatië