Kroatië

Swipe

Sport

Sporten in Kroatië is een bijna nationale zaak. U zegt het maar en het is er. Vrijwel alle hotels en campings beschikken over sportfaciliteiten en zeker over tennisbanen. Tennis is mateloos populair, in Istrië alleen al zijn er ruim 500 banen.

Grote tennisnamen zijn uit Kroatië afkomstig. In het land vindt een tweetal internationale tennistoernooien (onder auspiciën van de ATP en WTA) plaats die al ruim voor de aanvang volledig zijn uitverkocht.

Basketbal is een andere sport waar veel Kroaten uren naar kunnen kijken. Diverse clubs draaien op hoog Europees niveau mee, hoewel de grootste namen op dit gebied hun goed belegde boterham in het buitenland, met name in de VS, verdienen.

Ook de meeste voetballers spelen in buitenlandse clubs, hoewel ook enkele clubs uitstekend meedraaien in Europese competities. Het is dan ook geen wonder dat het nationale elftal van Kroatië een gevreesde tegenstander is. De elftallen van Nederland, Engeland en Duitsland kunnen dit uit recente ervaringen beamen.

De handbalsport krijgen de Kroaten op school met de paplepel ingegoten en ook deze sport is buitengewoon populair. Het is dan ook niet toevallig dat het nationale team tijdens de Olympische Spelen van 2004 de gouden medaille veroverde. Beachvolleybal wordt ook steeds populairder.

In feite zijn de voorzieningen voor elke sport die zich op, onder en langs het water afspeelt, zeer goed ontwikkeld. Wat minder bekend, maar sterk in opkomst is het wildwatervaren. Voor wie het hogerop wil zoeken zijn er uitstekende faciliteiten voor bergbeklimming, terwijl in de bergen ook tal van trajecten zijn uitgezet voor mountainbikes en wandelaars.

Diverse websites bieden veel informatie, maar u kunt zich ook wenden tot het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Amsterdam.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië