Kroatië

Swipe

Verblijf

Net als in de rest van Europa kent men, bij de aanduiding van de hotelcategorie, een sterrensysteem. Vijf sterren staat voor luxe en één ster voor (zeer) eenvoudig. Sporadisch komt u nog de oude aanduiding tegen: L voor luxe en A, B, C en D, waarbij D ongeveer overeen komt met één ster.

Appartementencomplexen zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Vooral in de toeristengebieden vindt men een ruime keus, waarbij, nét als bij de hotels, onderscheid gemaakt wordt afhankelijk van voorzieningen. In een aantal gevallen zijn appartementsgebouwen op het terrein van hotels gebouwd. Dat wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit uitgedrukt in sterren, dezelfde is.

Met name de oudere hotels, gebouwd en ingericht op toeristen met een kleine beurs, beschikken vaak over modernere appartementen. Het vinden van een pension vormt geen enkel probleem. Het bord: 'Zimmer frei' is ook in Kroatië volledig ingeburgerd.

Ten behoeve van andere toeristen dan Duitse, voegt men er vaak het woord 'rooms' aan toe, maar als u alleen het woord 'sobe' ziet, kunt u er ook gerust aanbellen. Als u ergens op een station aankomt wordt u al benaderd met de vraag of u soms onderdak zoekt en het komt zelfs voor dat men, zonder opdringerig te zijn, 'ronselt' in de omgeving van de toeristenorganisatie die belast is met de toewijzing van de kamers. Een kamer huren bij particulieren is een vrij goedkoop alternatief voor een hotelkamer, al moet u er rekening mee houden dat in de toeristengebieden de prijzen behoorlijk opgeschroefd worden. Ook in de steden kan de prijs, in vergelijking met in de omgeving gelegen dorpen, tamelijk hoog zijn.

Als u met de auto bent ligt de oplossing dus voor de hand. Bij particulieren kunt u ook terecht voor een appartement, maar u moet even wat verder zoeken dan voor een enkele kamer. Als men uitsluitend een kamer verhuurt dan gebeurt dit doorgaans met ontbijt. Informeer daar vooraf naar.

Een groot gedeelte van de toeristen zal neerstrijken op een camping. Er zijn er honderden in het land en u kunt kiezen uit verschillende klassen. Er zijn campings waar nauwelijks voorzieningen zijn, maar er zijn er ook waar u uw huis op wielen alleen maar aan hoeft te sluiten op riool, water en elektriciteit. In Istrië, maar geleidelijk aan ook daarbuiten, komen campings voor die uitsluitend toegankelijk zijn voor naturisten. Men ontwikkelt ook in hoog tempo het 'kamperen bij de boer', het is in elk geval niet moeilijk om op het platteland een plaatsje voor uw tent of caravan te vinden. Kijk op: www.camping.hr. De meeste campings zijn echter minimaal voorzien van de meest elementaire zaken. De luxere campings hebben veelal hun eigen strand en/of jachthaven. 

Let op: 'wild' kamperen is niet toegestaan!

Besluit u tijdens uw vakantie om uw caravan achter te laten omdat u het volgend seizoen weer naar het land wilt, dan kunt u deze stallen. De caravan bevindt zich dan permanent in het land en u bent invoerrechten verschuldigd. Informeer bij de lokale autoriteiten hoe te handelen. Brengt u de caravan (of boot) de grens over met het vooropgezette doel deze op permanente basis in het land achter te laten, dan dient deze bij de douane aangegeven te worden.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië