Kroatië

Swipe

Wegen en verkeer

 

Het wegennet van Kroatië

De wegen in het land zijn doorgaans van uitstekende kwaliteit, al moet u op sommige plaatsen in het binnenland rekening houden met achterstallig onderhoud. Enige terughoudendheid in uw rijstijl is dan ook aanbevelenswaardig.

Voor informatie over de toestand van de wegen of ander algemene vragen heeft de Kroatische automobielclub, Hrvatski Autoklub (HAK) een permanent telefoonnummer voor buitenlanders beschikbaar: +385  72 777 777. Alle informatie over het Kroatische wegennet vindt u eenvoudig op de website van de HAK: www.hak.hr

Alle autosnelwegen in Kroatië en daarmee gelijkgestelde trajecten (bijvoorbeeld de brug naar het eiland Krk, zijn tolwegen. U kunt betalen met euro's, kuna's of met elke gangbare creditcard. Ook op de tolwegen die naar het land leiden kunnen worden betaald met euro's.

De wegen in Kroatië zijn geschikt voor alle auto's al zult u soms de nodige voorzichtigheid in acht moeten nemen. Als er beperkingen zijn, dan wordt dit duidelijk met behulp van borden aangegeven. Bent u niet zeker van uw zaak of wilt u in elk geval zeker van uw zaak zijn, dan kunt u zich van de toestand van het traject op de hoogte stellen door vooraf te informeren bij bovengenoemd telefoonnummer (vanuit België en Nederland voorafgegaan door +385 en met weglating van de eerste 0). Motorrijders wordt extra voorzichtigheid aangeraden.

De grote autoweg langs de kust wordt 'magistrale' genoemd. Tijdens regenval kan deze behoorlijk glad zijn. Als de bora (valwind uit de bergen) blaast zult u zelf wel op het idee komen snelheid te minderen of uw auto stil te zetten. Neem in ieder geval nooit een voorbeeld aan Kroaten.

De dorst van uw auto is gemakkelijk te lessen. Overal bevinden zich tankstations waar u de gangbare brandstoffen kunt kopen. Langs de autosnelwegen zijn de pompstations doorgaans 24 uur per dag geopend. Dit is ook het geval bij een aantal stations in grotere plaatsen. Ook LPG is volop verkrijgbaar, er zijn bijna 400 stations waar u gas kunt tanken. Vaak bevinden ze zich op enige afstand van de gewone benzinepomp. Inlichtingen vooraf over de juiste plaatsen krijgt u via www.mylpg.eu. Elektrisch opladen van de auto kan een probleem zijn, geleidelijk aan zal het aantal oplaadpunten toenemen. Raadpleeg de oplaadpunten in Kroatië via https://nl.chargemap.com of via de website van de ANWB.

Als het noodlot u treft en u komt met pech langs de weg te staan dan kunt u een beroep doen op de HAK (Hrvaktski AutoKlub), de Kroatische zusterorganisatie van de ANWB. Deze organisatie is bereikbaar via telefoonnummer 1987. Men komt u te hulp en begeleidt u zo nodig naar het dichtstbijzijnde steunpunt. Het adres van het dichtstbijzijnde steunpunt krijgt u eveneens via dit telefoonnummer. U kunt ook de app's van HAK op uw mobiele telefoon laden. Via Google Playstore zijn ze, als u zoekt op HAK, gemakkelijk te vinden.

Wegen en verkeer

10 prachtige bestemmingen in Kroatië