Kroatië

Swipe

Douane

Kroatië is toegetreden tot de EU en er zijn nauwelijks restricties meer met betrekking tot de invoer van alcohol, tabak, parfums e.d..

Uitvoer van souvenirs die zijn gemaakt van beschermde diersoorten is aan strenge bepalingen onderworpen. Zowel België als Nederland tekende het verdrag over de internationale handel in bedreigde diersoorten. Het door u gekochte souvenir in dit genre moet in het bezit zijn van een zg. Cites-certificaat. Zonder dit certificaat kunt u problemen verwachten als u met een routinematige verkeerscontrole te maken krijgt.

Het in- of uitvoeren van Kroatisch geld is, zolang Kroatië de euro nog niet heeft ingevoerd, aan beperkingen onderworpen, u mag maximaal 15.000 kuna in- of uitvoeren. Het is niet verstandig om vooraf kuna’s aan te kopen (als dat al mogelijk is) en het is nog veel onverstandiger om ze in uw bezit te houden bij het verlaten van het land. Aan de grens kunt u het overgebleven geld tegen een redelijke koers weer terug wisselen in euro’s. U dient wel in het bezit te zijn van een bewijs waaruit blijkt dat u de kuna’s via de officiële weg in Kroatië heeft aangeschaft.

In- en uitvoer van buitenlandse valuta is niet aan restricties gebonden.

Komt u met een caravan of boot naar Kroatië en laat u deze daar achter, bijvoorbeeld omdat u niet steeds met een aanhanger heen en terug wilt rijden en de caravan of boot  stalt in de buurt van uw favoriete camping of haven, dan bevindt deze zich permanent in het land en volgens de Kroatische wet zijn dan invoerrechten verschuldigd. U moet deze aangeven bij de douane. Besluit u tijdens uw vakantie om uw boot of caravan achter te laten informeer dan bij de lokale autoriteiten.

De uitvoer van kunstvoorwerpen en soms ook van antiek, is aan strenge bepalingen gebonden. U dient in het bezit te zijn van een uitvoervergunning, afgegeven door de Raad voor Monumentenzorg en Natuurbeheer. 

Artikelen die behoren tot de persoonlijke uitrusting van de toerist zijn uiteraard volkomen vrij van bepalingen.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië