Lesotho

Swipe

Lesotho

Ha ra mafatše le letle ke lona’. ‘Van alle landen de mooiste’ - betreft de tweede zin van Lesotho’s volkslied. Deze woorden zijn niet uniek. In het tweede couplet verandert de invalshoek van schrijver François Coillard (1834-1904, Frans-Protestants zendeling in Lesotho).

‘Molimo ak’u boloke Lesotho’ (‘God, bescherm Lesotho’) en ‘O felise dintwa le matshwenyeho’ (‘Bescherm het tegen conflict en rampspoed’) geven blijk van de diepgaande band tussen het Basothovolk en hun aloude land. Ook duiden deze zinnen op bepaalde alertheid - besef dat bescherming geen macht is die bij mensen berust.

Het feit dat Lesotho de hoogstgelegen staat van Afrika betreft, is in dit websitedeel uitvoerig behandeld. Deze onafhankelijke (en toeristenluwe) staat is ideaal als u liefhebber bent van buitenrecreatie en u geniet van zowel droge warmte als ongeremde, ijskoude windvlagen. Zuidelijk Afrika’s hoogste bergpassen (tot 3275 meter), meest intacte dino-pootafdrukken en San-schilderingen, meest verlaten natuurparken en geïsoleerdste skipistes wachten op u!

Ten slotte neem ik de vrijheid om de volgende gedachtes naar het rijk der fabelen te verwijzen:       
Gedachte 1: Lesotho heeft een ‘Schengenachtige’ grens met de Republiek Zuid-Afrika (hoewel het land een poreuze grens met Zuid-Afrika kent, mag u het koninkrijk alleen betreden bij de 14 grensposten);
Gedachte 2: Lesotho betreft autonoom gebied/een voormalig ‘homeland’ van de Republiek Zuid-Afrika (incorrect, Lesotho is zelfstandig);
Gedachte 3: Het is in Lesotho logisch slachtoffer te worden van criminaliteit (met uitzondering van Maseru, is deze gedachte niet reëel. Check voor actueel reisadvies de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken);
Gedachte 4: Lesotho is binnen enkele dagen te verkennen (berijden van bergpassen is tijdrovend, net zoals stoppen bij uitzichtpunten en bezienswaardigheden).

Mijn dank voor deze Lesotho-pagina’s gaat uit naar dhr. Khosi M. Malie en mevr. Pulane Lechesa (ambassade van Lesotho in Ottawa, Canada) en mevr. Matoka Phori (ambassade van Lesotho in Washington DC, Verenigde Staten). Thank you kindly for your cooperation.

Khotso.
Pula.
Nala.

Ke u lakaletsa leeto le monate Lesotho.
Ik wens u een aangename reis in Lesotho.

Jan Willem Hamel

Foto Onze Lesotho expert
Onze Lesotho expert

AUTEUR JAN WILLEM HAMEL

Lesotho werd 10 jaar geleden door Jan Willem Hamel ontdekt. In dit bergkoninkrijk maakte hij dagenlange ponytrektochten, verbleef hij in bergdorpen en maakte hij kennis met Basothocultuur – bij knisperend haardvuur. Wandelen op de plateaurand van Sehlabathebe National Park, rijden op Sani Pass en skiën bij Oxbow – Hamel gaat op zoek naar uitdagingen.

Foto Reishandboek Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland
Reishandboek Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland

AUTEUR JAN WILLEM HAMEL

€17,95

praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

10 prachtige bestemmingen in Lesotho