Lesotho

Swipe

Reizen binnen Lesotho

Vliegtuig

Met het opheffen van Lesotho Airways (1996/1997) kwam een einde aan het bestaan van een nationale luchtvaartmaatschappij. Mission Aviation Fellowship (MAF) heeft vier Cessna's die van 20 zanderige 'air strips' naar 12 afgelegen gezondheidsposten vliegen. Als u naar een uithoek van Lesotho wilt reizen, kunt u MAF vragen om vlucht- en reserveringsinformatie (tel. 22314790).

Trein

Lesotho heeft geen spoorverbindingen.

Auto

Wegennet

In Lesotho wordt op de linkerkant van de weg gereden. Lesotho heeft geen snelwegen en ringwegen; de hoofdwegen worden aangeduid met ‘A1’ t/m ‘A8’.

Aan het asfalteren van wegen wordt gewerkt; momenteel zijn de hoofdwegen (onder andere A1, A2, A3 en A4) verhard. Ook wegen naar economisch belangrijke voorzieningen (zoals Katse Dam) zijn verhard. Plattelandswegen zijn zanderig, in de bergen heeft u voor het berijden ervan (in de meeste gevallen) een jeep met vierwielaandrijving nodig.

Het berglandschap zorgt ervoor dat de wegen haarspeldbochten, aanzienlijke stijgingspercentages en passen kennen.

Snelheidslimieten

Langzaam verkeer is de oogappel van de Basotho-autoriteiten:

•, Binnenwegen en binnen bebouwde kom: 50 kilometer per uur;

•, Hoofdwegen, buiten bebouwde kom: 80 kilometer per uur.

Tankstations

Tankstations bevinden zich in grotere plaatsen; ongelode benzine is alleen in Maseru verkrijgbaar.

Verkeersregels en advies

Deze komen overeen met die van Zuid-Afrika. Lesotho kent meer politiecontroleposten en verplicht automobilisten tot het in bezit zijn van twee reflecterende waarschuwingstriangels.

Houd rekening met onvoorspelbaar rijgedrag van medechauffeurs en wees terughoudend met rijden tijdens regenval (modder, waterstromen en stenen versperren wegen). Houd de auto in Maseru op slot en laat geen waardevol materiaal op zichtbare plaatsen liggen.

Wegenwacht

Lesotho heeft geen wegenwacht en valt buiten het werkterrein van Automobile Association of South Africa. Bij pech dient u contact op te nemen met de verhuurder van het voertuig (zorg ervoor dat uw mobiele telefoon altijd opgeladen is en over voldoende beltegoed beschikt). Indien uw eigen voertuig pech heeft, kunt u contact opnemen met Imperial Services (mob. 58856600).

Natuurlijk zullen plaatselijke Basotho u graag helpen en eventueel vervoer naar een monteur of garage regelen.

Autohuur

Het is logisch dat u een sedan of jeep met vierwielaandrijving in Zuid-Afrika huurt. Met toestemming van de verhuurder kunt u het voertuig probleemloos Lesotho binnenrijden. Op Moshoeshoe I Airport (Maseru) zijn enkele bekende verhuurmaatschappijen gevestigd, ideaal als u naar Lesotho vliegt. Lees het huurcontract nauwlettend voordat u uw handtekening plaatst. Uw Nederlandse of Belgische reisorganisator kan autohuur in uw reisplan opnemen - voor gunstige tarieven.

Bus en minibustaxi

Bussen en minibustaxi’s verbinden de plaatsen die aan hoofdwegen liggen en zorgen voor tijdrovende avonturen. De voornaamste minibusstations van Lesotho bevinden zich in Maseru (aan weerszijden van The Circle, Kingsway).

10 prachtige bestemmingen in Lesotho