Maleisië

Swipe

Maleisië

Als u de intentie heeft om een tropisch land te bezoeken en u hebt nog niet zo heel veel reiservaring in de tropen, dan is Maleisië een aanrader. Voor mensen mét ervaring is het land trouwens ook een uitstekende bestemming. Maleisië is een voormalige Britse kolonie. Het is een goed ontwikkeld land. Zeer veel mensen spreken redelijk tot goed Engels. Het land wordt doorkruist door brede autosnelwegen (met tol), de bewegwijzering is uitstekend, de hotels zijn grandioos en voor iemand met euro’s op zak zeer betaalbaar.

Gelukkig vinden steeds meer Nederlanders en Vlamingen de weg naar dit wonderschone deel van Zuidoost-Azië. Sommigen worden zelfs verliefd op het land en zijn inwoners. Anderen weten dan weer niet waar het ligt, maar als de ouderwetse benaming Malakka gebruikt wordt, dan gaat er bij de meesten wel een lichtje branden. Het is vreemd, maar toeristisch gezien bevindt Maleisië zich nog steeds in de schaduw van zijn buurlanden Indonesië en Thailand. Zelfs de kleine stadstaat Singapore geniet meer bekendheid. Volkomen onterecht. Maleisië heeft zeer veel te bieden. Het is een zeer welvarend land, met alle positieve kenmerken die daaraan verbonden zijn. Qua welvaart bevindt het land zich op de vierde plaats in Azië, na Japan, Taiwan en Singapore.

Maleisië heeft een heerlijk tropisch klimaat, is hoegenaamd malariavrij en bezit bruisende steden met prachtige gebouwen, de hoofdstad Kuala Lumpur voorop. Politiek en economisch is het een stabiel land. Het is een multiculturele samenleving waar Maleiers, Chinezen en Indiërs vreedzaam naast elkaar leven. Het land is behoorlijk goed georganiseerd. Het mooie nieuwe vliegveld van Kuala Lumpur ziet er niet alleen fantastisch uit, het werkt ook. Het openbaar vervoer zit goed in elkaar. Of u nu per vliegtuig wilt reizen, met de trein of met een langeafstandsbus, u vertrekt op tijd en u komt op tijd en heelhuids op de plaats van bestemming aan. Naast interessante steden heeft Maleisië prachtige natuurparken, waarvan Taman Negara het bekendste is, uitgestrekte witte stranden, unieke duikparadijzen en parels van eilanden. Dat alles omlijst met zeer goede hotels en resorts. Maleisische hotels bieden over het algemeen voor relatief weinig geld een zeer hoge kwaliteit.

De fijnproevers onder ons kunnen hun hart ophalen. Gegrilde, gebakken, gekookte en gestoomde vis- en vleesgerechten, knapperige groentes, geurige rijst en lekkere noedels, dit alles bereid door Maleisische, Chinese, Indiase, Thaise, Indonesische, Franse, Italiaanse en nog veel meer chefs. Allemaal staan ze voor u klaar. De hygiëne staat op een hoog peil dus u kunt overal eten zonder u zorgen te maken over uw gezondheid. Ook bij de eetstalletjes langs de kant van de weg.

Sportieve mensen kunnen aan jungletracking en/of bergbeklimmen doen, of whitewater rafting. Het is ook mogelijk om te gaan duiken of te gaan tennissen. Tegen betaling van een redelijke greenfee kunt u bij de meeste golfclubs, zonder lid te zijn, een balletje slaan.

Last but not least: de bevolking. De meeste Maleisiërs, van welke etnische achtergrond dan ook, zijn buitengewoon vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Veel mensen spreken redelijk Engels, dus communicatieproblemen zijn er meestal niet. Van bedelaars en verkapte bedelaars is in dit welvarende land over het algemeen geen sprake. Natuurlijk zit er hier en daar de spreekwoordelijke rotte appel; en ja, in Kuala Lumpur, Georgetown en Johor Bharu rijden er tasjesdieven op brommers rond. Ook Maleisië is helaas niet het paradijs op aarde, al lijkt het er soms wel heel erg veel op.

Voor mensen met kinderen

Maleisië is een zeer kindvriendelijk land. De meeste inwoners, of het nu Maleiers, Indiërs of Chinezen zijn, houden oprecht van kinderen, in restaurants zijn er bijna overal kinderstoelen beschikbaar en menig hotel heeft één of meer vaste nannies (kindermeisjes) in dienst. Dus als ouders bijvoorbeeld eens lekker ongestoord willen tafelen zonder de kinderen, dan kan dat.

Taalgebruik

Over het algemeen probeer ik mij te houden aan het lokale taalgebruik. Zo zal een berg bijvoorbeeld meestal gunung genoemd worden. De lokale bewoners, de Malays zal ik meestal Maleiers noemen en de inheemse oerbewoners orang asli. Als men bijvoorbeeld een begrip als Penang Hill gaat vertalen naar de Penangheuvel dan komt dat nogal houterig over, dus voor een aantal plaatsen laat ik de oorspronkelijke Maleisische of Engelse benaming staan.

10 prachtige bestemmingen in Maleisië