Maleisië

Swipe

Chinese feestdagen

Chinees Nieuwjaar (Maleisië, Singapore, Brunei)

Valt of in januari of in februari. Deze 15 dagen durende festiviteit begint meestal met een uitgebreid familiediner. Kinderen krijgen geld verpakt in in kleine rode enveloppen (hang paw), er zijn leeuwendansen en drakendansen. Deze laatste worden begeleid met zeer lawaaierige muziek om de boze geesten te verjagen. Alle Chinese winkels zijn deze dagen gesloten!

Qing Ming Festival (Maleisië, Singapore)

Vindt plaats in april of mei. Op deze dag bezoekt men de graven van de voorouders en brengt offers te hunner nagedachtenis. Ook aan de overledenen die geen levende afstammelingen meer hebben, wordt gedacht. Het is echter geen dag van treurnis. Families komen bij elkaar, brengen hun offers en hebben samen een gezellige picknick. Daarna gaan ze naar huis en hangen takken aan de deurposten om boze geesten, die eventueel vanaf de begraafplaats zijn meegeslopen, af te weren.

Verjaardag van Guan Yin (godin van de barmhartigheid) (Maleisië, Singapore)

Deze vieringen vinden plaats in de maanden maart of april. Veel mensen bezoeken de aan haar gewijde tempel en brengen offers in de vorm van wierook. Zo’n rokerige, kleurrijke Guan Yin tempel is de moeite van een bezoekje waard. In het centrum van Georgetown (Penang) is een hele mooie tempel.

Festival of the Hungry Ghosts (Maleisië, Singapore)

Dit gebeuren vindt plaats in de maand augustus of september. Eens per jaar komen de geesten van de voorouders terug naar de aarde en aan hen biedt men fruit, snoep en soms complete maaltijden aan. Deze worden op de altaartjes ter ere van de voorouders neergelegd. Ook organiseert men optochten.

Moon Cake Festival (Maleisië, Singapore)

Vindt plaats in september of oktober. Het feest wordt gevierd ter herinnering aan de overwinning van de Chinezen op de Mongoolse bezetters. Kleine ronde gebakjes worden bereid (en zijn op tal van plaatsen te koop) om het mannetje in de maan te vereren. Deze gebakjes werden tijdens de Mongoolse bezetting gebruikt om geheime berichten in te verstoppen. Er vinden lampionprocessies plaats, de huizen worden versierd en omdat het een geluksdag is, treden heel wat koppeltjes op deze dag in het huwelijk.

10 prachtige bestemmingen in Maleisië