Maleisië

Swipe

Hindoe feestdagen

Taipusam (Maleisië, Singapore)

Is een belangrijk hindoefeest. Het wordt meestal gevierd in januari of februari. Het is een feest ter ere van de god Subramanian, de zoon van Shiva. Het is een uniek en ietwat angstwekkend gebeuren. Mensen lopen rond gestoken in een soort kleurrijke harnassen, met ijzeren pennen met haken bevestigd aan hun vel. Sommigen doorboren wangen en/of tong met een stalen pen. De overlevering zegt dat als je écht gelooft, de wonden niet zullen bloeden. Mensen hebben in de loop van het jaar aan de god Subramanian een gunst gevraagd. Indien de godheid het verzoek inwilligt dan komt de begunstigde dit offer brengen.

Deepavali (Maleisië, Singapore)

Het lichtfestival vindt plaats in de maand oktober of november. Voor een hindoe is dit feest gevoelsmatig te vergelijken met het kerstfeest van de christenen of het suikerfeest van de moslims. Mensen schaffen nieuwe kleren aan, het huis wordt grondig gepoetst, deuren en ramen worden versierd met lichtjes. Dit alles ter ere van de godin Laksjmi, de godin van de voorspoed. Uiteraard zijn ook alle hindoetempels met lichtjes versierd en men brengt offers. Alle hindoefamilies houden open huis, met andere woorden iedereen is welkom om te komen eten en drinken.

Thimithi Festival (Singapore)

Naast de Sri Mariamman Tempel rennen gelovige hindoes op blote voeten over gloeiende houtskool ter ere van de godin Duropadai. Een en ander vindt meestal plaats in oktober of november

10 prachtige bestemmingen in Maleisië