Maleisië

Swipe

Singapore

Een andere interessante ontwikkeling vond plaats in het zuiden van het Maleisisch schiereiland. Hier was Stamford Raffles op zoek naar een plek om een vrijhaven te vestigen. Hij wilde namelijk het monopolie van Batavia breken. In 1819 kwam hij terecht in Singapore, op dat moment slechts bewoond door een duizendtal mensen, Maleiers en zee-Dajaks. Hier stichtte hij zijn vrijhaven. De onderneming werd een groot succes. Dit ondanks protesten van de Nederlanders, die het gebied beschouwden als behorende tot hun invloedssfeer.

In 1824 stond de sultan van Johor het eiland af aan de Britten. In datzelfde jaar sloten Nederland en Engeland het verdrag van Londen waarbij de grenzen tussen het toenmalige Nederlands Oost-Indië en het Britse Malaya definitief werden vastgelegd. In 1826 besloten de Britten om al hun territoria op het schiereiland onder één bestuur te brengen. Singapore, Malakka en Penang werden bekend onder de naam Straits Settlements en bestuurd vanuit India. In 1867 besloot men een kroonkolonie van deze gebieden te maken en werden ze rechtstreeks bestuurd vanuit Londen.

Familiereizen

Familiereis Maleisië

Deze afwisselende familiereis door Maleisië biedt de beste facetten van Azië. Jullie ontdekken het exotische eten, de mooie natuur en het tropische...

v.a. 2349.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Maleisië