Maleisië

Swipe

Klimaat

West-Maleisië

Maleisië is een tropisch land, heet en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur in Kuala Lumpur ligt gedurende het hele jaar rond de 30 ºC, met een luchtvochtigheidsgehalte van 90%. ’s Nachts is het meestal 20 tot 22 ºC. Bij het verlaten van het vliegtuig, wordt men onmiddellijk door deze atmosfeer omsloten. Maar het went snel. Mocht de hitte na enige tijd toch te veel worden, dan kunt u altijd verkoeling zoeken in bijvoorbeeld de Cameron Highlands waar de dagtemperatuur tussen de 23 en de 25 ºC ligt. ’s Nachts kan het er afkoelen tot zo’n 15 ºC. Indien u kou wilt lijden in de tropen dan is ook dat mogelijk. In het nationaal park Taman Negara bevindt zich de Gunung Tahan, de hoogste berg in dit gebied. Daar kan het flink koud zijn.

Hoe zit het dan met regen? Dit zullen rechtgeaarde Belgen en Nederlanders zich beslist afvragen. Men kent twee seizoenen: de droge moesson en de natte moesson. Voor wat het schiereiland betreft: als de wind uit het noordoosten waait, brengt deze veel regen. Aan de oostkust van het schiereiland wordt deze nattigheid gecombineerd met flinke stormen. Het natte seizoen begint in november en duurt tot eind april. Omdat er zoveel regen valt is er soms sprake van overstromingen (‘banjir’). De stormen aan de oostkust zijn zo hevig, dat het scheepsverkeer naar de prachtige eilanden daar zo goed als volledig stil ligt. Aan de westkust is de zuidwestmoesson dankzij de beschermende invloed van Sumatra veel minder heftig. Veel regen valt er meestal in de maanden april, mei en september, oktober. Tijdens een tropische regenbui valt het water letterlijk met bakken uit de lucht. Zelfs een paraplu biedt geen soelaas. De enige oplossing is schuilen tot de bui over is. Gelukkig duurt dat meestal niet lang.

Oost-Maleisië

Dit deel van Maleisië is qua oppervlakte aanzienlijk groter dan West-Maleisië, namelijk 198.068 km2. Afhankelijk van waar u zich bevindt -varieert de temperatuur overdag tussen de 22 en de 32 º C. ’s Nachts kan het op sommige plaatsen flink afkoelen. In Sara-wak waait de natte moesson tussen oktober en februari. In het noorden van de deelstaat Sabah begint het natte seizoen in de maand juni en eindigt in de maand november. In het zuiden (onder andere Sandakan) beginnen de regens in oktober en duren voort tot eind februari. Op de top van de hoogste berg van Zuidoost-Azië, de Gunung Kinabalu, is de temperatuur niet mis. Hoe hoger u komt, hoe kouder. ’s Nachts kunnen de temperaturen zelfs zakken tot onder nul. Met uitzondering van de weersomstandigheden aan de oostkust van het Maleisische schiereiland, heb ik mij persoonlijk nooit veel aangetrokken van de verschillende seizoenen. Meestal duurt een regenbui nooit echt lang en na zo’n bui is de omgeving lekker koel. De temperatuur blijft, zeker voor Noord-Europeanen, aangenaam.

10 prachtige bestemmingen in Maleisië