Malta

Swipe

Festivals en evenementen

Paasprocessies

Op Paaszondag beginnen in tal van steden, wijken en dorpen al vroeg de processies waarbij de herrijzenis van Christus wordt uitgebeeld. Vooral die van Vittoriosa en Cospicua maken indruk. Tijdens de processies kunnen kinderen hun figolla laten zegenen. Een figolla is een uit twee identieke helften bestaand gebakje gevuld met marsepein in de vorm van een lam of vis.

Feest van de heilige Petrus en Paulus

Jaarlijks, op 28 en 29 juni, wordt het Feest van de heilige Petrus en Paulus gevierd (‘L-Imnarja Feast of St. Peter and Paul). Dit is het belangrijkste nationale feest in Malta en wordt op tal van plaatsen gevierd. Centrum van de festiviteiten is Buskett Gardens want het is een religieus oogstfeest.

In een uitgesproken rooms-katholiek land als Malta valt altijd wel wat te vieren. Aan religieuze feestdagen en heiligen geen gebrek. Op deze plaats een overzicht van de evenementen die jaarlijks plaats vinden en van nationale aard zijn.

Elke stad en elk dorp heeft daarnaast zijn eigen feestdagen waarop de geboorte of sterfdag van een patroonheilige wordt gevierd. Dat soort dagen worden ‘triduum’ genoemd. Juist deze kleinschalige evenementen of festi geven een goed beeld van de Maltezer cultuur. Ze vinden doorgaans in juli plaats en duren vaak een hele week. De afsluiting is altijd op een zondag, waarbij in veel gevallen een levensgroot beeld van de beschermheilige in processie wordt omgedragen.

In de lokale pers (Malta Independent, The Times of Malta, The Sunday Times of Malta) vindt u de meeste van deze lokale festiviteiten vermeld. De kranten hebben ook een wekelijkse culturele agenda.

De belangrijkste landelijke evenementen op een rij:

Januari
Het historische Manoel Theater in Valletta is in de eerste week van het nieuwe jaar het podium voor het kleurrijke Christmas Pantomine. Vooral de kostuums zijn bijzonder fraai.

Februari
Februari is de maand van het carnaval. Dat valt vrijwel samen met het Noord-Europese carnaval, tussen 22 en 27 februari, maar heeft een sterk zuidelijke inlag en is kleurrijker en uitbundiger. Het grote defilé vindt plaats in Valletta.

Maart/April
Overal op de eilanden wordt goede vrijdag theatraal gevierd, zoals dat een rechtgeaard katholiek land betaamt. Indrukwekkend zijn de processies waarbij levensgroot uitgebeelde Bijbelse scènes worden omgedragen.
Op Paaszondag beginnen in tal van steden, wijken en dorpen al vroeg de processies waarbij de herrijzenis van Christus wordt uitgebeeld. Vooral die van Vittoriosa en Cospicua maken indruk. Tijdens de processies kunnen kinderen hun figolla laten zegenen. Een figolla is een uit twee identieke helften bestaand gebakje gevuld met marsepein in de vorm van een lam of vis.

Juni
Jaarlijks, op 28 en 29 juni, wordt het Feest van de heilige Petrus en Paulus gevierd (‘L-Imnarja Feast of St. Peter and Paul) Dit is het belangrijkste nationale feest in Malta en wordt op tal van plaatsen gevierd. Centrum van de festiviteiten is Buskett Gardens want het is een religieus oogstfeest.
Vandaar dat in Buskett Gardens alles wat de op zich schrale grond van de eilanden voortbrengt aan groente en fruit ̶ en dat is verrassend veel ̶ uitgestald en te koop is. Het feest dateert uit de tijd vóór de komst van de ridders, d.w.z. eerste helft 16e eeuw. Uit de geschriften van de Franse ridder De Guignard, gedateerd 1791, blijkt dat het in die tijd traditie was dat alle pas getrouwde stellen zich nog eenmaal in hun trouwkleding hesen om fraai uitgedost op het feest te verschijnen.
‘L-lmnarja is en verkorting van het Maltezer woord ‘‘luminaria’ dat zoveel betekent als verlichting. Waarschijnlijk heeft het woord betrekking op de verlichting van de kathedraal en stadsmuren van de voormalige hoofdstad Mdina.
Het jaarlijkse feest van Petrus en Paulus begint met een agrarische jaarmarkt, waarna in de middag de paardenraces worden gehouden. Daarbij worden de paarden zonder zadel bereden. ’s Avonds is er een afsluitend feest met volksmuziek, dans en het mooiste vuurwerk dat maar denkbaar is. De paljl (prijzen) die bij de paardenraces te vergeven zijn, worden met veel ceremonie gezegend door een priester.
Het feest wordt ook op Gozo gevierd. Sinds 1704 is het centrum daarvoor het stadje Nadur. Ook hier worden op de 29ste juni in de straten paardenraces gehouden en is er ter afsluiting uitbundig vuurwerk. Veel mensen kiezen deze dag uit om te trouwen.

Oktober
In oktober vangt in Malta het theaterseizoen aan. Het seizoen loopt tot mei. De meeste theatervoorstellingen en culturele evenementen vinden plaats in het Manoel Theater in de hoofdstad Valletta.

November
Tweede helft november: Malta Internationaal Koor Festival. Een imposant jaarlijks spektakel waaraan vele tientallen koren uit even zovele landen meedoen.
Laatste week november: Golden Knight International Film and Video Festival. Een prestigieus internationaal filmfestival dat in het Corinthia Palace Hotel in het stadje Attard (ten zuidwesten van Sliema) wordt gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Malta