Malta

Swipe

Land en volk

Malta in cijfers

De Republiek Malta (Republic of Malta, of Repubblika Statta Malta) wordt gevormd door een vijftal eilanden. Daarvan zijn er drie bewoond: het gelijknamige hoofdeiland Malta, het veel kleinere Gozo en het tussen beide eilanden gelegen Comino. Cominotto en Filla zijn onbewoonde vogeleilanden.

De Maltezer Archipel heeft een oppervlakte van 316 km2 en telde in 2013 ruim 419 duizend inwoners. Met ruim 1300 inwoners per km2 is het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. (Nederland: 447). Maar dat cijfer is betrekkelijk. De hoofdstad Valletta vormt met de steden die liggen aan Marsamxett Harbour en Grand Harbour Malta’s ‘Randstad’ - hier woont twee derde van de totale bevolking. Daarom merk je op de rest van het eiland weinig van de bevolkingsdruk.

Verstedelijking

De hoofdstad Valletta zit gevangen binnen zijn prachtige muren. Dat geldt ook, zij het in mindere mate, voor de steden Senglea en Vittoriosa aan de overzijde van Grand Harbour. De stedelijke groei, vooral noodzakelijk door het sterk toegenomen toerisme van jaarlijks 1 miljoen bezoekers, wordt daarom opgevangen door de agglomeraties ten noorden van Marsamxett Harbour, de steden Sliema en St. Julian’s. In westelijke richting vervult Birkirkara die functie. Een andere stad van enige omvang is Qormi, dat ten zuiden van Valletta ligt.

Platteland

Door de bevolkingsconcentratie op het noordoostelijke deel van het hoofdeiland, heeft Malta veel ‘platteland’. Dat is echter een relatief begrip als je kijkt naar de afstanden op de eilanden. Die zijn over het algemeen klein. Het zuidwesten van het hoofdeiland biedt nog het meeste plattelandsgevoel. Dat geldt ook voor Gozo waar vrijwel alles en iedereen is geconcentreerd rondom de hoofdstad Victoria.

Bevolkingsgroei en samenstelling

De bevolkingsgroei van Malta bedraagt jaarlijks ca. 1,6% (aantal nieuwe bewoners, geboorten plus immigratie, per 1000 inwoners); dat is onder het Europees gemiddelde van 2,2. Nederland: 2,9. Het land is net als Nederland en de rest van Europa aan het vergrijzen. Bijna 30% is jonger dan 24 jaar (Ned: 28), maar eveneens 30% is 55 jaar of ouder (Ned: 29,6).

Malta kent als voorpost van de Europese Unie in de Middellandse Zee een relatief grote toestroom van asielzoekers en illegale immigranten. De afgelopen jaren leidde dat tot maatschappelijke en politieke problemen. Vooralsnog lijkt er geen oplossing in zicht.

10 prachtige bestemmingen in Malta