Malta

Swipe

Staatkundig

Malta heeft een heel oude geschiedenis, maar is een betrekkelijk jonge republiek. Na 260 jaar Brits bestuur werd Malta na een referendum op 21 september 1964 een onafhankelijke staat binnen het Britse gemenebest. Nog tien jaar bleef de Engelse koningin formeel staatshoofd van Malta. Daarna werd het land een zelfstandige republiek.

President

Aan het hoofd van de republiek Malta staat sinds 2009 George Abela. Het staatshoofd wordt door het parlement gekozen. Op zijn beurt wijst hij de eerste minister aan die vervolgens de regering samenstelt. De wetgevende bevoegdheid is in handen van het parlement, het House of Representatives. Dat bestaat uit één Kamer met 69 leden die tijdens algemene verkiezingen voor de duur van vijf jaar worden gekozen.

De zetelverdeling vindt niet plaats naar evenredigheid. De partij die 50 procent van de uitgebrachte stemmen vergaart, is automatisch verzekerd van de meerderheid in het parlement. Zo wordt staking van stemmen voorkomen. De twee veruit grootste politieke partijen van het land zijn de christendemocratische Partit Nazzjonalista (Nationalist Party), en de sociaaldemocratische Partit Laburista (Malta Labour Party). Beide partijen kunnen vrijwel op een gelijke aanhang rekenen. De programma’s liggen echter zover uit elkaar, dat samenwerking in de praktijk uitgesloten is.

10 prachtige bestemmingen in Malta