Malta

Swipe

Stranden

Lange en brede stranden zoals die het handelsmerk zijn van de meeste landen rondom de Middellandse Zee zal je in Malta niet vinden. Strandplezier is in de meeste gevallen ‘rotsplezier’. Soms zijn rotsplateaus bij hotels of elders langs de kust populaire bestemmingen, compleet met strandstoelen en parasols, maar doorgaans zijn het alleen de eilandbewoners die daar de lol van inzien.

Aan de oostkust van het hoofdeiland Malta vindt u stranden bij St. Thomas Bay en Pretty Bay. De beste stranden zijn echter te vinden achter de Victoria Lines, aan de west- en noordkust van het eiland.

Aan de westkust ligt Golden Bay. Dit is het belangrijkste toeristenstrand van Malta. En bovendien het mooiste. De naam zegt het eigenlijk al. Het is ook het strand dat makkelijk bereikbaar is met eigen of openbaar vervoer. Maar dat houdt ook in, dat Golden Bay het drukste strand van het eiland is.

Het ten zuiden van Golden Bay gelegen strand van GhajnTuffieħa Bay is minder druk. Het strand is dan ook wat moeizamer per auto bereikbaar en ook de bus stopt niet bepaald voor de deur. Het strand ligt onderaan een rotsplateau.

Nog iets verder naar het zuiden liggen de stranden van Gnėjna Bay. Ook hier uitstekende zandstranden. Dat het er relatief rustig is in vergelijking met Golden Bay en GhajnTuffieħa Bay, is te wijten, of liever: te danken aan de slechte bereikbaarheid. Gnėjna Bay is per openbaar vervoer niet bereikbaar en ook per auto is het een beetje tobben, want je moet je een weg naar beneden banen. Vanaf het busstation van Mġarr is het ca. 2,5 km lopen. Dit is echt een strand voor wie rust zoekt en zichzelf weet te vermaken. Er zijn weinig faciliteiten.

Populair is ook het lange zandstrand van Mellieħa Bay, ten noorden van het gelijknamige stadje, op de kop van het hoofdeiland Malta. Nog iets noordelijker zijn zandstranden in Arnier Bay en Ramla tal Tonai Bay.

De twee drukst bezochte badplaatsen op Gozo zijn te vinden aan de noodkust van het eiland. Het kleine strand van Marsalform is in de zomermaanden gezellig druk, maar omdat steeds meer toeristen de weg er naar toe weten te vinden, kan het er in het seizoen voor sommigen misschien iets te druk zijn.

Groter en breder is het zandstrand van Ramla Bay. Het Maltese ’rambla’ betekent in het Engels ‘sandy’ en combineert de dubbele betekenis: zanderig en roodachtig. Het zandstrand heeft inderdaad een onmiskenbaar rode gloed vanwege het hoge ijzergehalte. Je kunt er veilig zwemmen dankzij een onder water lopende muur die de zee een beetje in toom houdt. Die muur is in de 17e eeuw door de ridders aangelegd om de landing van vijandelijke schepen tegen te gaan.

Op het kleine Comino vindt u kleine, maar schone zandstranden bij o.a. Santa Marija Bay en San Niklaw Bay.

10 prachtige bestemmingen in Malta