Malta

Swipe

Bezienswaardigheden

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Malta-expert Bernard J. van den Berg

1. Valletta, rechtlijnig maar charmant
Malta’s hoofdstad Valletta prijkt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het oude centrum met zijn 16e-eeuwse blokvormige stratenpatroon is een oase van rust en reflectie in een drukke, door havens en industrie gedomineerde agglomeratie. Moderne bussen hebben sinds 2011 tot verdriet van de toeristen de traditionele, felgekleurde en roet uitbrakende oldtimers op een enkel exemplaar na vervangen. Maar daarmee heeft de stad zijn charme niet verloren. Ook de traditie is gebleven: Malta is rechter in de leer dan Rome. Daardoor valt er zelfs in het hoogseizoen op zondag een deken van gewijde rust over de stad.

2. Het rijke roomse leven van St. John’s Co-Cathedral
In datzelfde Rome kijken ze nog altijd met een zekere afgunst naar het oogverblindende interieur van de door de Maltezer ridders gestichte St. John’s Co-Cathedral. Die begon zijn leven in de 16e eeuw als eenvoudige kloosterkerk. Maar de eenvoudige, bijna ingetogen façade zet bezoekers op het verkeerde been. Het adembenemende interieur is een weerspiegeling van de ridderlijke macht en rijkdom in deze ooit strategische voorpost in de Middellandse Zee.

3. Megalithische tempels van Tarxien
Voor de oudste bouwwerken ter wereld hoeft u niet naar Egypte of het Engelse Stonehenge. In Malta staan op zeven plaatsen tempels die dateren uit ca. 3600 v.Chr. Door wie gebouwd en waarom? Wie het weet mag het zeggen. Die van Tarxien wordt door toeristen het drukst bezocht. Niet alleen vanwege de wereldberoemde Magna Mater, de wonderlijke sculptuur van de ‘Grote Moeder’ of ‘God van de Vruchtbaarheid’ die hier is opgegraven. Maar vooral omdat deze fascinerende archeologische vindplaats goed bereikbaar is vanuit Valletta per bus, taxi of huurauto en daardoor makkelijk is in te passen in elk reisprogramma. Voor de originele inscripties, gedecoreerde tableaus en sculptures moet u echter in het National Museum of Archaeology zijn; op de vindplaatsen zelf wordt om begrijpelijke redenen gebruik gemaakt van replica’s.

4. De ogen van Marsaxlokk
Marsaxlokk is een kleine romantische vissershaven aan de zuidkust van het hoofdeiland Malta. Veel beroepsvissers zijn er niet meer, maar des te meer trekken de fleurige rood-geel-blauwe vissersbootjes (luzzus) die doelloos in de haven dobberen de aandacht. Hun boegen zijn getooid met het waakzame oog van Osiris, de mythologische Fenicische beschermgod van de vissers. En komt u niet naar Marsaxlokk voor de haven en de boten, bezoek het stadje dan voor een van de vele voortreffelijke visrestaurants.

5. Comino
Voor wie op zoek is naar het ultieme ‘eilandgevoel’. Comino is de kleinste telg van de Maltezer Archipel. Buiten het seizoen telt het nauwelijks vaste bewoners. Het eilandje onderscheidt zich in kleinschalig duurzaam toerisme. De één zal het er te rustig vinden, de ander komt er juist tot rust. Maar eenmaal op het eiland moet u het doen met wat er is. Je kunt er prachtig wandelen, snorkelen en duiken – zelden heb ik in de Middellandse Zee helderder water gezien dan aan de westkust van Comino, het water van de befaamde Blue Lagoon.

10 prachtige bestemmingen in Malta