Malta

Swipe

Auto

Om in Malta aan het gemotoriseerde verkeer deel te mogen nemen, hebt u hetzelfde nodig als in Nederland: auto- (of motor) papieren, groene kaart en een geldig rijbewijs. Gaat u met een caravan met een eigen gewicht van meer dan 750 kg op pad, dan heeft u daar een aparte groene kaart voor nodig.

Voor het huren van een auto kunt u volstaan met een geldig rijbewijs; u moet wel tenminste 21 jaar zijn. Sommige verhuurders stellen hogere leeftijdsgrenzen en/of een minimum aantal jaren ervaring. Een creditcard op naam van de bestuurder is noodzakelijk.

Belangrijkste afwijkende verkeersvoorschriften

Op Malta wordt links gereden en rechts ingehaald. Parkeren in Valletta en de omringende steden van Grand Harbour is een probleem en bovendien duur; alleen al om Valletta in te komen moet worden betaald. Buiten de stadspoorten is echter voldoende parkeerruimte; de shuttlebus naar het centrum is gratis.

De voorrangsregels wijken iets af van wat we in Nederland gewend zijn. Bussen hebben in alle gevallen voorrang. Auto’s van rechts hebben voorrang op kruisingen van gelijkaardige wegen. Een dubbele ononderbroken streep dwars op de weg betekent voorrang verlenen, soms aangevuld met borden met ‘give way’.

Kruispunten zijn soms voorzien van diagonale gele strepen, zogenoemde ‘box junctions’. U mag deze alleen oprijden als u zonder te stoppen het kruispunt kunt passeren.

Maximum snelheden

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
Buiten de bebouwde kom: 80 km/u

Hulpverlening onderweg

Maakt u gebruik van een huurauto, neem dan contact op met de verhuurder. Bent u met eigen vervoer op het eiland en hebt u een pechhulpverzekering, raadpleeg dan de polisvoorwaarden.

Autobrandstof

Bemande tankstations in Malta zijn in de meeste gevallen van ma. t/m za. geopend van 06.00 – 19.00 u. en zondags gesloten. Onbemande stations zijn dag en nacht geopend. U kunt daar met creditcard en vaak ook met biljetten betalen. Euro 95 (loodvrij) en diesel zijn normaal verkrijgbaar. De brandstofprijzen liggen 10 tot 20 procent lager dan in Nederland.

10 prachtige bestemmingen in Malta