Malta

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Het mediterrane klimaat kent warme, droge zomers en gematigde, vochtige winters. Vorst en sneeuw zijn onbekende begrippen in Malta. De zomer duurt van begin mei tot ver in oktober. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 27 °C. Het warmst zijn de maanden juni, juli en augustus; het kwik kan dan makkelijk oplopen tot boven de 30 °C bij meer dan 12 uur zon per dag.

De sirocco, een warme droge wind uit de Sahara, kan de temperatuur nog verder doen stijgen, vooral in september en oktober. November is doorgaans ook nog aangenaam met temperaturen tussen de 18 en 22 °C. De regenkansen nemen dan echter aanzienlijk toe, vooral door de grigal, een uit het noordoosten waaiende wind.

De maanden waarin in Malta de meeste regen valt zijn oktober, december, januari en februari. De totale jaarlijkse neerslag is relatief gering: ca. 500 mm. Soms lijkt het echter of al die millimeters in één keer naar beneden komen…

De temperatuur van het zeewater loopt vanaf april met 16 °C snel op tot 25 °C in augustus. Pas laat in december daalt de temperatuur weer tot die van april.

Beste reisperiode

De zeewind maakt tijdens de drie warmste zomermaanden de hoge gemiddelde temperatuur dragelijk, zeker voor wie zich met watersport bezighoudt, aan het strand of zwembad zit of ligt, of af en toe de schaduw kan opzoeken van het schaarse groen.

Omdat het eind september en in oktober onaangenaam warm kan zijn, zijn dit niet de meest ideale maanden om archeologische sites te bezoeken, te fietsen of te wandelen of lang door steden te dwalen. Dat soort zaken kunt u beter plannen in maart, april of mei. Het kwik schommelt dan rond de 18 °C en het aantal uren zon per dag is ca. 8. In deze periode is de archipel ook op z’n mooist.

10 prachtige bestemmingen in Malta