Malta

Swipe

Openbaar vervoer

Bussen

Het openbaar vervoer in Malta is over het algemeen goed. Als we de toeristentreintjes op wielen hier en daar buiten beschouwing laten, bestaat het uitsluitend uit bussen. Tot 2011 was het vervoer in handen van de overheid. Daarna is het Europees aanbesteed en in handen gekomen van Arriva. De oude en weliswaar romantische, maar roet uitbrakende en weinig comfortabele bussen zijn uit dienst genomen en er is (nagenoeg) nieuw materieel voor in de plaats gekomen.

Arriva kreeg de exploitatie van het busbedrijf de afgelopen jaren echter niet sluitend en heeft het openbaar vervoersbedrijf per januari 2014 weer overgedaan aan de Maltese overheid. Die is nu opzoek naar een nieuwe exploitant. Intussen rijden de bussen gewoon op tijd.

Kaartjes en tarieven

Het Centraal Busstation bevindt zich even buiten de stadspoort van Valletta. Dit is in principe het begin- en eindpunt van alle buslijnen. U vindt hier, net als in vrijwel alle steden die verbonden zijn met het busnetwerk zowel op het hoofdeiland Malta als op Gozo, kaartjesautomaten (Ticket Vending Machines (TVM’s)). Kaartjes kun je echter ook kopen op de bus en in lokale kiosken.

Het meest eenvoudige kaartje is het 2-Hour ticket (€ 1,30). Hiermee kunt u twee uur reizen inclusief overstappen. Een dagkaart (1-Day ticket) voor het hele busnetwerk kost niet veel meer: € 1,50. Een weekkaart of 7-Day ticket kost € 6,50. Kinderen tot 16 jaar resp. € 0,30, € 0,50 en € 2,30. Kinderen onder de drie jaar reizen gratis.

Er is een verschil in tarieven tussen het hoofdeiland Malta en het kleinere Gozo: 2-Hour ticket (€ 1,00); 1-Day ticket (€ 1,50).

Er rijden op beide eilanden ook nachtbussen. De kaartjes daarvoor zijn op dezelfde wijze verkrijgbaar, maar kunnen niet gebruikt worden op de normale bussen.

Alle informatie over het busvervoer op www.publictransport.com.mt. De dienstregeling (timetable) van de actuele winter- of zomerdienstregeling is te vinden op de subpagina: www.publictransport.com.mt/bus-timetable-library?l=1

Veerboten

Er varen autoveerboten tussen de hoofdstad Valletta en Mgart, de ferryhaven van het eiland Gozo. En vanuit de haven van Cirkewwa (op de noordwestpunt van het hoofdeiland Malta) en het eerder genoemde Mgart. Verder zijn er personenveren tussen Valletta en Sliema en Valletta en Vittoriosa.

De autoveerdiensten worden onderhouden door The Gozo Channel Company. Een retourtje Malta – Gozo kost € 4,65 p.p; voor een auto en 1 passagier betaalt u € 15,70. Duur van de overtocht: Valletta – Mgart (Gozo): 90 min.; Cirkewwa (Malta) ? Mgart (Gozo): 25 min. Timetable afvaarten op www.gozochannel.com.

Tussen de verschillende eilanden varen particuliere watertaxi’s.

Hop-on, Hop-off

In Mata rijden Engelse dubbeldeksbussen van verschillende touroperators die vaste toeristische routes over het hoofdeiland Malta en Gozo volgen voor een vast bedrag. De ticketprijzen variëren van € 15,- (Viator Tours) tot € 17,- ( CitySightseeingMalta) p.p. (kinderen ca. € 11,-).  Je kunt op- en afstappen wanneer je wilt, de tickets zijn 24 uur geldig.

De rode bussen gaan langs de bezienswaardigheden en attracties op de oostelijke helft van het hoofdeiland Malta; de blauwe bussen nemen de westelijke helft van het eiland voor hun rekening. Pink Sightseeing biedt met zijn roze bussen volledig vezorgde dagtochten aan (incl. lunch en diner) waarbij smorgens het noorden van het hoofdeiland wordt 'gedaan' en smiddags het zuidelijk deel. De ticketprijzen liggen boven de honderd euro pp.

10 prachtige bestemmingen in Malta