Malta

Swipe

Telefoneren

Landennummer Malta: +356
Landennummer Nederland: +31

Bill shock

Een terugkerend probleem is de hoge telefoonrekening die vakantiegangers bij thuiskomst in de bus vinden, de bekende ‘bill shock’. Om dat te voorkomen zijn in 2012 binnen de EU bindende afspraken gemaakt over de kosten van grensoverschrijdend telefoon- en dataverkeer, z.g. Eurotarieven. Deze tarieven gaan bovendien de komende jaren stapsgewijs sterk omlaag.

Verplichte waarschuwing

Er gelden dus maximale tarieven voor het gebruik van de mobiele telefoon om te bellen, sms’en en internetten. Ook zijn alle telecomaanbieders verplicht om u een sms te sturen wanneer uw belkosten een bepaalde limiet hebben bereikt; de limiet hangt af van uw abonnement. U bent na zo’n waarschuwing overigens vrij om over die limiet heen te gaan.

Datalimiet

Daarnaast geldt voor ingezetenen van de EU wereldwijd een datalimiet van 59,50 euro per maand. Dit is het maximale bedrag wat je maandelijks kwijt bent aan mobiel internetten. Bij het bereiken van dit bedrag, kunt u geen data meer verbruiken. Deze limiet staat standaard aan. Om hem uit te zetten moet u zelf actie ondernemen.

Ongemerkt datagebruik

Vaak maakt u met uw telefoon of tablet ongemerkt gebruik van internet door de vele apps die zijn geïnstalleerd. Telkens wanneer u verbinding maakt met internet worden veel applicaties automatisch bijgewerkt of ontvangt u een zogenaamd pushbericht (meestal trilt dan ook uw telefoon) om u op nieuws of een aanbieding te attenderen. Daarmee verbruikt u data. Maar ook het ophalen van e-mail, binnenhalen van WhatsApp-berichten, het checken van of werken met sociale media en dergelijke kost data en dus geld.

Deze automatische updates of zogenaamde ‘data-roaming’ kunt u overigens op uw telefoon of tablet eenvoudig uitzetten. Zet deze pas weer aan als u bijvoorbeeld via een hotspot of gratis wifi-verbinding het internet weer opgaat.

ConsuWijzer

Kijk voor informatie over de kosten van het gebruik van internet in Europa onder Telefoneren. Of ga naar www.consuwijzer.nl, een samenwerkingsverband van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) (o.a. mededinging) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).

10 prachtige bestemmingen in Malta