Malta

Swipe

Watersport

Wanneer u op de Maltezer kustwateren wilt varen met een eigen boot, moet u beschikken over een eigendomsbewijs van het betreffende vaartuig. Is dat ter plaatse gehuurd, dan zorgt de verhuurder daarvoor. Is de boot uw eigendom, vraag dan een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan. Raadpleeg de site van de ANWB of het Watersportverbond. Een ICP wordt ook aanbevolen voor kano’s, rubber- en roeiboten en jetski’s.

Verder dient u te beschikken over een Internationaal Vaarbewijs (International Certificate of Competence (ICC)) ook al bent u in Nederland niet vaarbewijsplichtig. Het ICC wordt in Nederland afgegeven door VAMEX en is geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs.

Tot slot heeft u een vaarvergunning nodig. Deze wordt ter plaatse verstrekt tegen een gering bedrag door de bevoegde havenmeester of raadpleeg de lokale VVV.

Varen op buitenlandse wateren

Zolang er op de Waddenzee en voor de Belgische kust nog ‘schippers’ worden aangetroffen in een vissersbootje met een autokaart op schoot, kan het geen kwaad op deze plaats nog eens te benadrukken dat een goede voorbereiding voor het varen op buitenlandse wateren noodzakelijk is. De kustwateren rond van Malta zijn relatief veilig om alle watersporten te beoefenen. Er staan geen gevaarlijke stromingen.

Invoer boot

Voert u tijdelijk een boot in, dan moet u kunnen aantonen dat daarvoor in het land waar de boot is geregistreerd BTW is voldaan. Hebt u de originele aankoopnota niet (meer), dan kunt u een zogenaamde btw-vrij-verklaring bij de Nederlandse douane aanvragen.

10 prachtige bestemmingen in Malta