Marokko

Swipe

Geschiedenis

Marokko is pas ruim een halve eeuw een onafhankelijke staat. Daarvoor was het eigenlijk een kolonie van de Fransen en de Span-jaarden. Het land bestond uit diverse tribale groepen, waarvan een aantal Amazigh (Berber)-groeperingen zich nooit door een sultan of vreemde mogendheid hebben laten onderwerpen. De sultans van de heersende dynastieën hadden slechts macht over de koningssteden Fez, Rabat, Meknès en Marrakech met de omliggende gebieden, de havens en de vlaktes. Dit gebied werd Bled al Maghzen, het ‘bestuurde land’ genoemd. De andere regio’s, waarover de diverse stammen de scepter zwaaiden, de Rif, de woestijngebieden en de drie Atlas-gebieden, werden Bled as Siba ‘het land van de dissidenten’ genoemd. De onafhankelijkheid van de stammen tegenover het centrale bestuur van de sultan is altijd een belangrijk thema geweest in de geschiedenis van Marokko. Het Ottomaanse rijk heeft Marokko, als enig Arabisch land, nooit kunnen inlijven.

Zeven sultanaten, twee Europese landen en diverse onafhankelijke Amazigh (Berber)-stammen hebben na de komst van de islam vanaf het eind van de 8e eeuw gedurende ruim duizend jaar het huidige Marokko gevormd.

Prehistorie

Rond een miljoen jaar voor Christus was het woestijngebied in Noord-Afrika een savanne, waar wilde dieren leefden en mensen een jagers-verzamelaarscultuur in stand konden houden. Ze leefden in de oude steentijd. De allereerste menselijke nederzettingen dateren uit de periode van 75.000 tot 125.000 jaar voor Christus.

Rond 20.000 voor Christus zouden er paleolithische nederzettingen zijn geweest met een eenvoudig landbouw- en weidesysteem. Vanaf 10.000 voor Christus werd het semi tropische klimaat veel kouder en pas rond 5000 voor Christus begon het klimaat weer gematigder te worden. Tussen 10.000 en 5000 voor Christus leefden waarschijnlijk twee van elkaar onafhankelijke neolithische culturen in Marokko. Van hen zijn de rots- en grottekeningen in de Hoge Atlas en de gebieden in de buurt van de Sahara. Ook toen waren er al contacten met diverse volkeren uit het Middellandse Zeegebied.

10 prachtige bestemmingen in Marokko