Marokko

Swipe

Aardewerk

Het pottenbakken is een eeuwenoude kunst die in de steden Fez, Safi en Salé en op het platteland in het noorden en zuiden beoefend wordt. De meest verfijnde keramiek is afkomstig uit Fez; deze is meestal kobaltblauw van kleur vermengd met goudgeel en groen of blauwwit De oude keramiek van Fez was groen van kleur. Het meeste aardewerk wordt tegenwoordig gemaakt in Safi, waar een echte pottenbakkerswijk, de Colline des Potiers, is. De grondstof is hier aanwezig en je kunt alle stadia van het proces zien. Als het gedroogde aardwerk van tekeningen is voorzien, wordt het geglazuurd in grote bekkens met ‘vijgensap’, een donkerbruine vloeistof, die verschillende kleuren kan opleveren. Als het voor de tweede keer gebakken wordt, voegt men antimoonoxide toe waardoor een metaalglans ontstaat.

In Salé past men de giettechniek toe, waarbij de grondstof uit drie kleisoorten bestaat, die met de voeten gemengd en gekneed wordt. Het aardewerk wordt tweemaal in houtovens gebakken en de motieven worden diep in de klei aangebracht. Men maakt hier ook de eenvoudige roodbruine tajines. De beschilderde tajines worden alleen als decoratie gebruikt en de kleintjes voor kruiden of jam en honing bij het ontbijt. Het fabriceren van keramiek in deze steden is mannenwerk. Terwijl op het platteland in de Rif en in het zuiden vrouwen eenvoudige gebruikskeramiek maken.

Rondreizen

22-35ers reis Marokko

Van mountainbiken en surfen tot relaxen bij levendige rooftopbars in de koningssteden; deze afwisselende rondreis door Marokko heeft het allemaal. Droom 's...

v.a. 1349.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Marokko