Marokko

Swipe

Borduurkunst

De borduurkunst was vooral in de steden van Noord-Marokko te vinden, omdat hier de Arabo-Andalusische invloed het grootst was. De zeven verschillende soorten borduurwerk hangen samen met de steden waaruit ze afkomstig zijn: Fez, Meknès, Tetouan, Chefchaouen, Rabat, Salé en Azemmour. Iedere stad had haar eigen techniek, kleuren, steken en motieven. Het zijn vaak combinaties van geometrische Amazigh (Berber) motieven en florale motieven afkomstig uit de islamitische kunst.

Tot 1930 werd er nog op grote schaal door vrouwen geborduurd. Het borduurwerk was een belangrijk gebruiksvoorwerp in het huis-houden bijvoorbeeld fraai geborduurde kussens en het was een statussymbool in kleding en in de bruidsschat.

De ondergrond waarop geborduurd werd, was sinds het einde van de 19e eeuw katoen, linnen of zijde, die alle afkomstig waren uit Europa. Men gebruikte zijdedraad dat op natuurlijke wijze was geverfd, waardoor de kleuren bijzonder waren.

Deze sierkunst is al eeuwenoud en werd bijvoorbeeld in de twaalf eeuwen oude stad Fez op grote schaal beoefend. De Turkse vrouwen in de harem van Fez voegden motieven toe die afkomstig waren uit de Balkan. In het El-Batha-museum zijn mooie stukken te bewonderen. Na de onafhankelijkheid van Marokko werd er nog weinig geborduurd, dus deze kunstvorm is min of meer verdwenen.

10 prachtige bestemmingen in Marokko